Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots rekordår ifjol: Vargstammen har stagnerat, enligt experter

Publicerat torsdag 26 februari 2004 kl 11.49

Vargarna i Skandinavien satte nytt rekord i valpkullar i fjol somras. Enligt preliminära siffror fick elva par valpar, vilket är det högsta antalet sedan början av 1900-talet. Trots detta anser experterna att stammen har stagnerat de senaste fyra åren.

- Ökningen är mindre än väntat. I stort sett har stammen stått och stampat på samma fläck sedan säsongen 2000-2001, säger Åke Aronsson, som är forskare vid Grimsö forskningsstation och ansvarig för inventeringar av stora rovdjur i Sverige. Han pekar på att vargstammen ökade relativt snabbt under 1990-talet, med cirka 20 procent per år. Men sedan dess har den stått stilla. Under 2000 noterades tio föryngringar och året därpå var antalet detsamma. Sedan sjönk siffran till nio föryngringar 2002, för att i fjol alltså åter öka något, till elva föryngringar.
Av dessa återfinns tre i Värmland, tre i Närke, och ett vardera i Dalarna, Hälsingland och Dalsland. Två familjegrupper finns helt inne på norskt territorium.

Tjuvjakt
- Det är korrekt att säga att det är nytt rekord. Men det ger fel intryck att tolka siffrorna på det sättet. Den rätta
tolkningen är nog att vargstammen har stagnerat. Hade stammen fortsatt att öka som normalt hade vi haft många fler vargar i dag, än vad som är fallet, säger Aronsson.
Orsaken till stagnationen är sannolikt illegal jakt. Många vargar har försvunnit och flera par har splittrats de senaste åren. Framför allt i Dalarna är situationen bekymmersam.
- Medan nästan hela Örebro län och halva Värmland är täckta av vargrevir har Dalarna bara en enda familjegrupp. Där spricker vargparen hela tiden, säger Aronsson.

Långsam ökning
Han säger sig dock inte vara orolig för stammen på lång sikt. I dag finns cirka 100 vargar totalt i Skandinavien. Han tror att de kommer att bli fler om inget oförutsett inträffar:
- Men ökningen kommer att gå långsammare än vad de flesta trott . Varje år kommer optimistiska prognoser som grundar sig på vad som är teoretiskt möjligt - men resultatet blir aldrig det förväntade. Alltför många djur försvinner för att det ska bli som optimisterna sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".