Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samefolket på konkursens rand

Publicerat torsdag 2 september 2004 kl 08.28

Tidningen samefolket har fortfarande inte betalat sin skatteskuld som nu uppgår till drygt 101 000 kronor. Kronofogden överväger nu att begära tidningen i konkurs. Även flera frilansjournalister och förra chefredaktören har ekonomiska krav på tidningen.

Kronofogden har sedan i januari försökt att driva in skatteskulder från Samefolket och nu är skulden uppe i 101 000 kronor. Det handlar om både momsskulder och obetalda arbetsgivaravgifter. Kronofogden har gett tidningen uppskov med skulderna flera gånger eftersom tidningen har lovat att skulderna ska betalas. Men nu har tålamodet tagit slut hos kronofogden som bedömer att utsikterna är små för tidningen att betala skulden - därför har den ansvariga handläggaren på kronofogdemyndigheten föreslagit en ansökan om konkurs för tidningen.
Fler problem
Nu ska kronofogdens jurist ta ställning till ansökan innan den skickas till tingsrätten, där konkurser handläggs. Men de ekonomiska problemen hopar sig på annat håll också. Nästa vecka möts tidningen och dess förra chefredaktör Gustaf Jillker i en förhandling i arbetsdomstolen. Jillker kräver tidningen på utebliven lön för tre månader till en sammanlagd kostnad på 81 000 kronor. Styrelsen hävdar från sin sida att Gustaf Jillker inte fullföljt sitt uppdrag och hänvisar till en överenskommelse i samband med att Jillker slutade sin anställning förra våren. Enligt överenskommelsen skulle Jillker stå till tidningens förfogande i tre månader för vissa uppdrag för att få rätt till sin lön - men enligt styrelsen har alltså inte Jillker fullföljt detta.

Ekonomiska anspråk
Gustaf Jillker har fört frågan till arbetsdomstolen som nu ska avgöra frågan - och i nästa vecka hålls förhandlingar i Stockholm. Men det finns andra som också har ekonomiska anspråk på tidningen. Enligt vad Sameradion erfar har ett antal frilansjournalister krav på tidningen och en frilansare som Sameradion har varit i kontakt med kräver drygt 25 000 kronor i utebliven ersättning från tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".