Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Revisor pekar på felaktigheter vid slöjdförsäljning

Publicerat fredag 3 september 2004 kl 14.10

Nu har revisionsbyrån Ernst & Young sagt sitt om Same Ätnams slöjdförsäljning. Slöjdförsäljningen som lett till att SameÄtnams styrelse skakas av inre stridigheter.

Det var i början av sommaren som det uppdagades att ordförande Kristina Lasko sålt delar av Sameätnams slöjdsamling till en privat samlare. Majoriteten i styrelsen ansåg att försäljningen skett bakom ryggen på dom. Och dom får nu stöd av revisionsbyrån.  Revisorn konstaterar att ordförande, Kristina Lasko sålde slöjden till privatsamlaren Birger Nordin, utan att styrelsen hade vetskap om det. Och några beslut om försäljning fanns inte vid tidpunkten för försäljningen.

Rätt att kalla
Revisonsbyrån har även tittat på om det var rätt av ordförande Lasko att låta Same Ätnam betala en deltagaravgift för en Islandsresa som hon företog. Där konstaterar revisorn att SameÄtnam betalade deltagaravgiften men att Kristina Lasko senare reglerat kostnaden och betalat den själv. 
Revisionsbyrån fick också uppdraget att granska om vice ordförande, Anna Greta Fahlgren Rehnsfeldt hade rätt att kalla till styrelsemötet där man beslutade att frånta Kristina Lasko hennes uppdrag som ordförande. Och kalla till ett extra landsmöte. Det är främst Kristina Lasko och styrelseledamoten Agneta Silversparf som ifrågasatt om det styrelsemötet var enligt Same Ätnams stadgar.  Och enligt revisorns bedömning så hade vice ordförande rätt att kalla till styrelsemötet. Och därmed var besluten som togs på mötet giltiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".