Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäljningen var ett missförstånd hävdar ordförande

Publicerat fredag 3 september 2004 kl 14.11

Kristina Lasko hävdar att försäljningen av alster ur Same Ätnams slöjdsamling beror på missförstånd. Och att hon hade enbart i avsikt att låna ut slöjdalster åt privatsamlaren Birger Nordin.

Kristina Lasko menar att om man ser det hela juridiskt som revisorerna gör så är det en försäljning.
 - Det har skett ett muntligt missförstånd mellan kansliet, mig och Peter Mårtensson. Det var han som hade uppdraget och kontakt med Birger Nordin och jag har tagit beslut att skicka ut en depositionsavgift för att man lånade slöjden. Och Nordin har uppfattat det som att det hade varit uppe i styrelsen att sälja för dom här 60 000 kronorna.
Men i mars hade du ju redan gjort upp med Nordin om att sälja 36 alster för 60 000 kronor?
 - Nej, det hade jag inte

Men den räkningen finns ju och var betald?
 - Jag det stämmer och det ser man efteråt och man kan tolka det som att det har gått ut som en räkning och det ser ut som det är en räkning som gått ut, säger hon.
Så förklarar Kristina Lasko nu försäljningen av slöjdalstrena. Att det var ett missförstånd mellan henne och den dåvarande vice ordförande, Peter Mårtensson, och samlaren Birger Nordin. Hon var inte medveten om att hon skrev på en försäljning av slöjden. Men i en tidigare intervju i somras så sa Kristina Lasko att det handlade om en försäljning till Birger Nordin och att hon inte ångrar affären. Affären som upphävdes när Birger Nordin fick vetskap om att affären vållat interna strider inom Same Ätnam.
Så här sa Kristina Lasko i en intervju i juli månad.
 - Vad jag fått för information så har man redan kommit överens med köparen att han ska återlämna allt slöjdmaterial till samma summa som han fick köpa den för. Personligen tycker jag att vi har gjort ett bra val. Birger Nordin är en bra och seriös samlare som visar upp sina slöjdalster. Jag tycker inte att dom ska ligga nedpackade i en källare som dom gjort dom senaste tio åren.

Du ångrar inte affären som gjordes med Birger Nordin om att sälja slöjden?
 - Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".