Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortfarande ingen lösning på modersmålsundervisning

Publicerat tisdag 7 september 2004 kl 11.00

Norrtälje kommun har fortfarande inte löst frågan om modersmålsundervisning på sydsamiska åt tre barn - trots att kommunen fått kritik från skolverket. Den ansvariga tjänstemannen tycker fortfarande att barnen inte har laglig rätt till undervisning.

Det var för ett och ett halvt år sedan som familjen Bernt och Elisabeth Kråik i Gräddö utanför Norrtälje begärde undervisning i sydsamiska för sina tre barn. Familjen ordnade själv med lärare men kommunen lyckades inte komma överens med läraren om lönen. Sameföreningen anmälde då frågan till Skolverket och då kom frågan att handla om barnens lagliga rätt till undervisning. Norrtälje kommun hävdade då att barnen saknar grundläggande kunskaper i samiska och då har de inte heller någon laglig rätt till undervisning - en tolkning som delades av Skolverket.

Kritik av Skolverket
Men Sameföreningen i Stockholm engagerade sig och i ett brev till Skolverket frågade de sig vad som egentligen är grundläggande kunskaper i ett språk. Det fick Skolverket att återigen pröva frågan och i en skriftväxling med Norrtälje kommun framkom det att kommunen inte hade gjort någon grundlig utredning om barnens kunskaper i språket. Det här kritiserades av Skolverket som ville ha en förklaring inom tre månader på vad Norrtälje kommun avsåg att göra. Men kommunen har alltså inte gjort något åt det här ärendet utan har i stället vänt sig till kommunförbundet för att få hjälp med frågan.
Fel hantering
Den ansvariga handläggaren Irene Hjalmarsson-Rosén säger till Sameradion att kommunen har hanterat frågan fel från början. Enligt Hjalmarsson-Rosén borde kommunen ha sagt nej till föräldrarnas begäran från första början eftersom ingen av dessa har samiska som modersmål. Därför bör inte barnen heller få modersmålsundervisning i samiska, menar Hjalmarsson-Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".