Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lasko avsattes - men har inte tänkt ge upp

Publicerat måndag 13 september 2004 kl 10.49
Kristina Lasko

Turerna i Same Ätnam fortsätter. Vid ett möte i Östersund i helgen avsattes ordföranden Kristina Lasko och en ny styrelse valdes. Men mötet ifrågasätts av den avsatta ordföranden.

Det råder alltså stor oklarhet kring det möte som hölls i Östersund i helgen. Falangen bakom misstroendet mot ordföranden Kristina Lasko kallar det för ett extra landsmöte.
En av styrelseledamöterna bakom misstroendet, Anna-Greta Fahlgren-Rensfeldt, säger till Sameradion att sex sameföreningar och mellan 35 och 40 individer deltog vid mötet.

Ny styrelse också
Mötet beslutade alltså att entlediga ordföranden Kristina Lasko fram till ordinarie landsmöte och att avsätta styrelsen. Till ny styrelse valdes Thomas Åhrén, Anna-Greta Fahlgren Rensfeldt, Minette Andersson, Maria Kråik, Henry Svonni och Anna-Maria Larsson.

Ifrågasätter
Men den avsatta ordföranden Kristina Lasko, som inte deltog vid i Östersund, ifrågasätter mötet.
- Det är inget extra landsmöte. Kallelsen har inte sanktionerats, de som kallat har brutit mot stadgarna och föreskrivna regler, säger Kristina Lasko till Pite-Tidningen.

Ny polisanmälan
Enligt ett pressmeddelande från Samefolkets förra redaktör Gustaf Jillker, som utsetts till pressekreterare av falangen som vill avsätta Lasko, så togs det vid mötet Östersund också beslut om att polisanmäla Kristina Lasko för trolöshet mot huvudman - trots att en åklagare i Luleå redan lagt ner en förundersökning kring Same Ätnam.

Lån till Samefolket
Anledningen är försäljningen av alster från Same Ätnams slöjdsamling och en resa till Island som inte sanktionerats av styrelsen. Men i polisanmälan ingår också ett lån till tidningen Samefolket på 100 000 kronor samt ekonomiska åtaganden i Nätverk Sápmi.
Enligt pressmeddelandet kan frågan om skadestånd mot Lasko också väckas.

Ger inte upp
Pressmeddelandet påstår också att Kristina Lasko har hemlighållit protokoll och andra handlingar.
Men Kristina Lasko har inte tänkt ge upp
- Jag vet att jag har ett brett och starkt stöd. Mötet i Östersund är inte stadgeenligt utlyst och besluten därmed inte heller giltiga, säger hon till Pite-Tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".