Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre tider för sarvslakten

Publicerat torsdag 16 september 2004 kl 09.13

Just nu pågår sarvslakten för fullt. Och för uppköparna av renkött så är det goda tider. Värre är det för renägarna. Dels är priset lågt, och dessutom får inte alla renägare avsättning för sarvarna som de vill sälja.

Kristina Hotti är ordförande i Könkämä sameby och hon säger att samebyn i år endast haft husbehovsslakt. Könkämä sameby har visserligen ett eget slakteri. Men problem med vattnet, har inneburit att den inte gick att använda i år. Och de uppköpare som samebyn varit i kontakt med är inte intresserade av att köpa levande ren.
 - Jag fick den känslan när jag ringde till uppköpare, att det inte var så stort intresse. Men jag fick i alla fall kilopriset för renkött som de betalade. Och det var 35 kr/kg inklusive moms, säger Kristina Hotti.

Och bilden av sarvslakten ser likadan ut i de flesta nordligaste samebyarna, i år har renuppköparna lyst med sin frånvaro. Dels för att renägarna har tyckt att priset, 35 kr/kg inklusive moms är för lågt. Men också för att uppköparna endast varit intresserade av att köpa färdigslaktade kroppar. Och det ställer till problem för de samebyar som inte har egna godkända slakterier.

Bättre söderut
Längre söderut har det funnits uppköpare till sarvarna. I Västerbotten och i södra Norrbotten är det många renägare som sålt sarvar, trots det låga priset, 35 kr/kg. Och renägarna hade gärna sålt ännu fler sarvar, men kapaciteten hos uppköparna att ta hand om renköttet, har begränsat, antalet sarvar som gått till slakt.
Leif Larsson är ordförande i Vilhelmina södra sameby och han har svårt att förstå, att inte efterfrågan av köttet från sarvslakten är större hos konsumenterna. Och han befarar att sarvslakten går mot att det slaktas mindre och mindre
 - Det är så konstigt att det bästa och finaste köttet, det vill folk helt enkelt inte ha. Det förstår jag inte, säger leif Larsson.

Sarvslakten på utdöende
En av uppköparna av sarvar, är Svante Renberg, ägare av Svantes Vilt och bär i Harads.
Han har köpt sarvar under lång tid. Men han tror att sarvslakten i framtiden endast kommer att vara för husbehovsslakt. För enligt honom så minskar efterfrågan hos kunderna för sarvkött.
 - Det är svårt att sälja fet kött. Det är nästan hopplöst. Problemet med sarven är att den kommer att försvinna. Det är bara så att rennäringen måste titta på vad det är marknaden vill ha, så är det bara. Samebyarna måste ställa om till det som man gjort söderöver, minska på sarven och slakta mera kalv, säger Svante Renberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".