Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samerådet antog elva resolutioner

Publicerat måndag 11 oktober 2004 kl 13.57

I lördags avslutades den 50-års jubilerande Samerådet sin 18 konferens i Honningsvåg. Samerådets delegater från Sverige, Norge, Finland och Ryssland antog 11 resolutioner.

Samerådets styrelse hade själv lämnat ett förslag till en resolution om ”Om den globala miljöförstöringen som leder till ett varmare Arktis”, Stefan Mikaelsson som sitter i Samerådets styrelse var glad över att konferensen antog den resolutionen, eftersom han anser att urfolken är de största förlorarna vid miljöförstöring.
Nöjda deltagare
Uttalanden togs även om samebyars rättigheter till renbete. Den svenska delegationen var nöjd med att konferensen uttalade sig om att, det är regeringarnas skyldighet i respektive land att säkerställa så att renägare och samebyar har möjlighet till bete för sina renar. Och att regeringarna ska ersätta privata markägare och bistå med pengar till rättegångskostnader, om och när det uppstår vid tvister om renbete.

Maggas efterträdare
Även resolutioner kring Olja och gasledningar på Kolahalvön, Finnmarksloven, Marina resurser, Förenta nationernas deklaration om urfolkens rättigheter, SameNets framtid och finansieringen av den och hur den framtida samiska representationen vid FN:s permanenta forum för urfolken ska vara antogs. Den finska delegationen föreslog att efterträdaren till Ole Henrik Magga, ska vara Lars Anders Baer. Även en resolution om sjösamers rättighet till en fiskegräns till havs togs av konferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".