Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk minister öppnar dörren för renbeteskonventionen

Publicerat måndag 11 oktober 2004 kl 13.57

Norges jordbruksminister Lars Sponheim öppnar nu dörren för en lösning gällande renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge. Efter ett möte med sveriges jordbruks- och sameminister Ann-Christin Nykvist i fredags, så medger Spoonheim att Norge bör ge dom svenska samebyarna större sommarbetesmarker på norska sidan gränsen.

Det var Ann-Christin Nykvist som hade begärt ett möte i frågan, efter att renbetsförhandlingarna strandat. Hon godtar inte längre att frågan är olöst.
 - Från sommaren 2005 har vi från svensk sida behov av sommarbete i Norge och jag tycker att vi väntat för länge på den här lösningen. Från vår sida så är vi inte beredda att ha ett utredningsarbete som pågår ett antal år till. Vi måste hitta en lösning snabbt, säger Ann-Christin Nykvist.

Mycket bekymrade
Renbeteskonventionen är en avtal mellan Sverige och Norge som reglerar renbete över gränserna. Samebyar i Sverige flyttar på sommaren med renarna till Norge och renbetsdistrikten i Norge flyttar på vintern med renarna till Sverige. Senaste konventionen gjordes 1972 och skulle ha förnyats 2002 - för över två år sen alltså. Men trots ihärdiga förhandlingar är frågan fortfarande olöst. 
Ann-Christin Nykvist menar att man från svensk sida är mycket bekymrade.
 - Dom svenska samerna känner sig undanträngda. Redan 1972 års konvention innebar att dom svenska samerna forlorade 70 procent av sitt sommarbete. Därför är dom här förhandlingarna svåra för oss och dom är mycket viktiga, säger Ann-Christin Nykvist.

Ger efter
Men efter ministrarnas möte i fredags kan en lösning vara i sikte. Norska jordbruksministern Lars Sponheim medger nu att Norge bör ge efter och ge samebyarna i Sverige mer betesmarker på norsk sida.
 - Vi från norsk sida är införstådda med att det måste till bättre möjligheter för dom svenska renskötarna än dagens förhållanden. Vi måste finna en lösning och vi kommer att lägga en press på våra förhandlare att detta ska gå fortare, säger Lars Sponheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".