Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gemensam samisk mediastrategi

Publicerat torsdag 14 oktober 2004 kl 13.09

Det samiska mediautbudet i Sverige är under all kritik. Det menar Sigrid Stångberg, ledamot i SPR, samisk parlamentarisk råd. Därför har SPR beslutat om en gemensam mediastrategi, med målet att, oavsett i vilket land man bor ska man ha samma goda utbud av samisk media.

Nu ska dom samiska politikerna jobba mot respektive stat för att få ett lika gott utbud av samisk media.
 - Vi har som mål att i alla de här samiska länderna kunna utveckla det samiska mediautbudet. Det är faktiskt rätt så dåligt i en del länder, t ex på den svenska sidan. Vi från SPR ska kunna säkra att det är allsidig och saklig information som når samerna i de här länderna, om sitt samhälle, om språket och om identiteten, och det måste förbättras radikalt, säger Sigrid Stångberg.

Ekonomisk möjlighet
Enligt SPR så måste man från statsmakternas sida säkerställa en ekonomi så att både etermedia och dagliga tidningar för samer kan ges ut. SPR vill också att det blir en gemensam radio- och TV kanal för samer i Sápmi.
För att även samerna i Ryssland ska få en god tillgång till media så har SPR beslutat att uppmana den ryska staten att se till att ta ett ansvar så att mediautbudet även säkerställs i Ryssland.

Sametingens ansvar
Enligt Sigrid Stångberg så har SPR beslutat att Sametingen på norsk, svensk och finsk sida nu ska jobba mot respektive statsmakt för att mediautbudet ska vara likställd i de tre länderna.
Enligt Sigrid Stångberg så vill SPR, att regelverken i de olika ländern förändras så att det blir en bättre fördelning av medel, och också att möjligheter för gemensamma sändningar i de olika länderna kan förverkligas.
 - För olikheterna är alldeles för stora nu. och det här måste man se över nu så att det blir något så när lika villkor för samerna i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, säger Sigrid Stångberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".