Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nio av tio anställda på sameskolorna är kvinnor

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 11.36

De samiska arbetsplatserna domineras av kvinnor - det visar en kartläggning som SR Sámi Radio och SVT Sápmi har gjort. På tre av de fyra största arbetsplatserna är kvinnorna i klar majoritet. Allra tydligast är det på sameskolorna där det endast finns sju män anställda - och det är omkring en tiondel av hela personalstyrkan.

Det finns sex sameskolor i Sverige och fyra samiska förskolor och tillsammans med Sameskolstyrelsen så har sameskolans verksamhet 63 anställda - och endast sju av dem är män. Sameskolan i Lannavaara är en av de mindre skolorna och där jobbar Kjell Marainen som lärare:
 - Överlag är det färre män som jobbar på skolorna - jag tror inte det är så stor skillnad mellan sameskolor och kommunala skolor. Jag tror det beror på lönerna, säger Kjell Marainen.

Hur påverkar det undervisningen?
 - Man brukar ju säga att det är bra även med män på skolorna. Det kanske behövs även manliga förebilder på skolorna, säger Marainen.
Rektorn Britt-Inger Sikku håller med Kjell Marainen.
 - Om man tittar hur samhället ser ut i dag så är det många ensamstående mammor. Pojkar ser ju upp till sin pappa och jag tror männen är bra förebilder för barnen i skolan, säger Britt-Inger Sikku.

Hur ska man få in fler män i läraryrket?
 - Jag tror man måste höja lönerna, säger Britt-Inger Sikku.
Wivi-Anne Mulk, ordförande i sameskolstyrelsen, ser inte den kvinnliga dominansen som ett problem - men hon betonar att man alltid uppmanar män att söka lediga tjänster inom sameskolan.
 - Vi har mycket föräldrarkontakter i undervisningen och vi är ute mycket. Våra kvinnliga pedagoger gör dessutom ett jättebra jobb så jag ser det inte som ett problem, säger Wivi-Anne Mulk.

Hur gör ni för att få fler manliga lärare?
 - När vi annonserar nya tjänster så uppmanar vi särskilt män att söka, säger Mulk.
Sameskolorna är det området där kvinnorna dominerar mest. Men även Sametingets kansliverksamhet, Ájttemuséet i Jokkmokk och institutionen för samiska studier i Jokkmokk har en stor majoritet kvinnor.
SVT Sápmi och Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk är dock två arbetsplatser där antalet män och kvinnor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".