Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samebyar går till Europadomstolen

Publicerat måndag 1 november 2004 kl 06.09

Fyra samebyar i Härjedalen som förlorat tvisten om rätten till vinterbete drar nu den segslitna frågan till Europadomstolen. Samebyarna i Härjedalen har i såväl Svegs tingsrätt (1996) som i Hovrätten för Nedre Norrland (2001) förlorat tvisten med de privata markägarna i Härjedalen. Högsta domstolen har därefter i april i år gett besked om att man inte tar upp saken för prövning.

Härjedalsbyarna satsar allt på ett kort och drar staten inför Europadomstolen idag. Idag är också sista dagen att överklaga utslaget från Högsta Domstolen i våras om samebyarnas förlust.
Eller som samebyarna själva uttrycker det; man har bestämt sig för att gå till vägs ände. Bakgrunden är att cirka 600 markägare stämde samebyarna i Härjedalen och Idre sameby i Dalarna för olovlig betning på deras marker. Det här är 14 år sedan. Samebyarna förlorade i både tingsrätt och hovrätt och högsta domstolen vägrade att ta upp saken till prövning i våras.

Mänskliga rättigheter
Samebyarna stämmer staten för att dom anser att det måste vara fel på lagarna för att samebyar eller samer aldrig kan vinna ett mål då man blir stämda för olovlig betning av sin renar på privat mark. Man menar att den rätten är en illussion. Därför måste staten, med hjälp av Europadomstolen, tvingas att ändra sina lagar så att samer eller samebyar har samma rätt inför lagen som andra. Det är alltså fråga om likhet inför lagen eller med andra ord mänskliga rättigheter.

Det är alltså samebyarna som stämmer staten och i sameradion har ju debatten förts om vem som äger rätten, byarna eller dom enskilda renägarna. En av ombuden, Lars Wilhelm Svonni, i målet hävdar ju att det är dom enskilda som äger rätten att beta sina renar och att det borde ha varit dom enskilda som fastighet för fastighet borde har stämts. Samebyarna äger ju inte renarna som betar, hävdar han.

Dyr historia
I stämningen av staten har man valt bägge vägarna genom att formulera sig på ett speciellt sätt. Samebyarna för egen del och såsom företrädare för sina medlemmar, är formuleringen. För övrigt densamma formulering som vid den förra och avvisade stämningen av staten. Då gällde det småviltjakten.

Vi har tidigare i sameradion hört att detta kan bli en dyr historia. Den förre ledamoten i Europeiska kommissionen för dom mänskliga rättigheterna, Hans Danelius, sa att en prövning i Eurpadomstolen kan bli en mycket dyr historia - om man förlorar. Så detta är också ett spel om pengar och härjedalsbyarna - Idre sameby har dragit sig ur processen - häftar redan i kraftig skuld till samefonden. Det är fråga om uppåt 15 miljoner kronor. Var man kommer att gräva fram pengar till denna process framgår inte i samebyarnas meddelande om att man ska dra staten inför europadomstol.

Norsk hjälp
Samebyarna har nu mobiliserat en expert och advokatskara som vid första anblicken ser ut att imponera och som förstås kommer att kosta mycket pengar.
Som expert, men inte som advokat, har man engagerat Erik Keiserud. Han var advokat i selbumålet i Norge. Det målet, som handlade om ett område nästan precis över gränsen till Härjedalsbyarna, var snarlikt härjedalsmålet, eller renbetsmålet som det döptes till i tingsrätten. Där vann renbetesdistriktet i Norge över markägare.

Här var bevisbördan det omvända. Markägare var tvungna att bevisa att samerna inte hade rätt, men på den svenska sidan var samebyarna tvungna att bevisa att man har rätten. Orsaken är bland annat att Norge har lovat att följa urbefolkningskonventionen från ILO. Internationella arbetarorganisatioen. Keiserud ska hjälpa till vad rör FN-konvention om mänskliga rättigheter och också euporakonventionen om samma sak.

Åhrén som expert
Samebyarna har också knutit till sig professor Ulf Scheine, som också är expert ifrågor gällande mänskliga rättigheter och processen.

I listan över experter syns också Mattias Åhrén. En ung, från början expert på tryckfrihetsfrågor, jurist som engagerats mycket i samiska sammanhang då det gäller rättighetsfrågor av olika slag. Han sitter bland annat i gruppen som ska komma fram till en nordisk samekonvention - förövrigt son till förra styrelseordförande i sametinget.

Samebyarnas advokatfirma är Bratt & Feinsilber i Stockholm. En advokatfirma som specialiserat sig på såna här frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".