Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...

Torsdag den 20 december

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 06.14
Radiogranen 2006 såg ut så här. Frågan är hur den kommer se ut i Jan Burlins hem?

När jag gick ut från farstun tidigt imorse så kände jag asfalt under fötterna och milda vindar i ansiktet. Kändes inte direkt som 20 december fast det stod så i kalendern.

Under morgonen ringde jag veckans utlandsamtal till London där Lena Clark bott i över 20 år.

Sen kom Bert Linné till studion för att tipsa om bra böcker inför julen.

Efter åtta kom Simon Laithi som är en av Sveriges bästa kock till studion för att lära oss hur vi gör en god egen inlagd sill samtidigt som Katarina Fallholm förgylde Norrbotten med skönsjungande sång.

Läs mer om Bert Linnés jultips och Simon Laitis recept.

5 st Snabba Julsill inläggningar av Simon Laiti 

Inlagd löksill 

Koka en klassisk inläggningslag

2dl ättika

4dl socker

6 dl vatten

Dela upp lagen i 4 glasburkar och lägg i smakerna och låt lagen kallna innan du lägger över sillen . Låt ligga i den nya lagen minst 1 dygn.

Prova gärna några egna  roliga kombinationer med den klassiska lagen som bas.

Smaka upp dom olika lagarna med följande.

Ingefära, lime, chili sill

1 bit färsk ingefära

1st lime

½  röd chili skivad

Skala ingefäran och skiva i tunna skivor.

Skölj limen och riv av skalet och pressa saften

Skiva chilin i tunna skivor

Lägg allt samman i första lagen.

Apelsin & stjärnanis sill

1 st apelsin

6 st stjärnanis

Riv skalet från apelsinen och pressa i saften, lägg allt samman i lagen

Lägg i stjärnanisen.

saffran & fänkåls sill

1 pkt saffran

1 msk hel fänkålsfrön

½ Färsk fänkål

Skiva fänkålen tunt.

Lägg i alla kryddor

Krämig basilika och vitlöks sill

1 kruka färsk basilika

2st pressade vitlöksklyftor

2msk majonnäs

3 msk crème fraiche

Strimla basilikan fint, blanda i vitlök, majonnäs & crème fraiche

God Jul och Happy cooking!

Simon Laiti

Jultips från Bert Linné

Henrik Lange - 80 romaner för dig som har kort om tid

Rolf Ivar Jordbuen - Helvetet på jorden – En SS-frivilligs historia

Anthony Beevor - Vasilij Grossman, reporter i krig

Christer Fuglesang - 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden

Heddi Böckman - Heddis hemligheter

Torgny Lindgren - Norrlands Akvavit

Hosseini - Tusen strålande solar

Peter Kihlgård - Kicki och Lasse

Slavenca Draculic  - Till sängs med Frida

Niklas Rådström - En handfull regn

Vargas Llosa - Den stygga flickans rackartyg

Klas Östergren - Orkanpartyt

Bengt Ohlson - Hennes mjukaste röst

Daniel Sjölin - Världens sista roman

Rajaa Abdullah Alsanea - Flickorna från Riyadh

Sonja Åkesson - Vara vit mans slav

Richard Ford - Som landet ligger

Kerstin Engstrand - Latmansträdgården

Christer Kvant - Krukboken

Ove Hidemalm mfl - Så renoveras torp och gårdar

Mats – Eric Nilsson - Den hemlige kocken

Fredrik Warberg, Jörgen Larsson - Rik på riktigt, en värdefull vardag är möjlig!

Staffan Bergsten - Den svenska poesins historia

Barn 0 – 6 år

Maria Jönsson - Spyflugan Astrid

Barbro Lindgren Olof Landström - Nöff nöff Benny

10 – 15 år

Håkan Jaensson - Hjärnsläpp

Torvald Sund - Fågelfångarträdet

Thomas Halling - Finnes: Agnes, Önskas: hund.

14 –19 år

Mikael Engström - Isdraken

Siv Widerberg - Ingen är så söt som du

Åsa Anderberg Strollo - Bryta om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".