Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...

Fredag den 21 december

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 09.51
1 av 6
Mitt julkort till hela Norrbotten...rött och grönt och musik det bygger man av glädje!
2 av 6
Jon får en julklapp på kinden av självaste tomtemor som hälsade på i morgonstudion.
3 av 6
Än mer silver i håret än sist manskören besökte oss...men fortfarande guld i strupen!
4 av 6
2007 års nöjda vinnare av radiogranen: Janne Burlin!
5 av 6
Sara, Sara och Hanna - en trio från Processorkestern - fick hela Norrbotten att svänga!
6 av 6
Sandra Nyman hade svårt att jämna ut ålders- och könsstatistik efter manskörens besök i morgonprogrammet. Men hon sjöng bra!

Vi har firat morgonens lilla julafton och vi har gjort det med besked! Tur att det är en helg före riktiga julafton - för jag känner mig matt; men lycklig! 

Kan man göra annat än känna sig lycklig, när vi bland annat fått besök av Luleå Gammelstads manskör, som 100-års jubilerar 2008. Det var ett kärt återseende....ett par år sen sist; än mer silver i håret men fortfarande guld i strupen.

Oh helga natt - då 50 män tar i från tårna - fick förhoppningsvis täcket att lyfta, om det var någon som råkade vakna till klockradion ca 7.15.

Lika angenämt kanske det inte var att vakna till mitt trum-solo; men det är resan som är grejen, inte målet och vilken resa jag haft. Från att ha sett det som fullständigt obegriplig och dessutom omöjligt att genomföra, så fick jag i alla fall en susning om hur jag skulle kunna få ihop åttondelarna, fjärdedelarna och halvnoterna med hi-hat, virveltrumma och bas. Det är en seger!

Sen att jag kanske inte grejade det i direktsändning är en annan sak:) Det lät i alla fall väldigt bra när jag övade med pennor på glasbordet och stamp med foten igår - jag lovar!

Barnen trodde jag hade blivit tokig, men samtidigt måste jag ha varit en inspirerande mor - för det slutade med att jag och 10-åriga dottern hade en gemensam jam-session på nämnda glasbord.

Sandra Nyman sjöng med ackompanjemang av Lennart Johansson och som den 16-åriga tjej hon är så gjorde hon sitt bästa för att sänka medelåldern och jämna ut könsbalansen, efter manskörens besök. Men i den balansakten får man väl säga att Sandra vägde lätt - sjöng skönt gjorde hon däremot!

Tomtemor förärade oss med ett besök och gav mig lugnande besked. För hennes del var jag lite orolig med tanke på julen ur genusperspektiv: tomten verkar vara en traditionell man (och kanske bör så vara om jag tänker efter), en säsongsarbetare som jobbar hårt och lämnar kvinnan vid spisen med nissarna. Men vem är jag att döma - för tomtemor strålade som hälsan själv och verkade ha harmoni i livet. Hon ser fram emot januari månad då hon blötlägger sig själv i badtunnan tillsammans med tomtefar och nissarna.

Andreas Hyttsten trotsade mörkret och slasket och körde hela vägen från Kalix den här morgonen - för att berätta om det julaftonsfirande han tagit initiativ till. Grytnäs herrgård välkomnar alla som vill fira en jul tillsammans med andra - och värden som sett att det här blir en sponsrad helkväll heter just Andreas Hyttsten. Ingen föranmälan. Kom som du är. Skönt med någon som verkligen tagit julens kärleksbudskap på allvar.

Ja och så var det radiogranen 2007 - som har mött sin nya ägare, Jan Burlin. Och framför allt vi fick möta Jan.

Han verkade genuint nöjd och det gör honom förstås till en vinnare - oavsett hur kampen med Janne Den Bästa i Kiruna går.

Trots övertygande argument från jägmästare Sverker Forsén, och Janne Burlins enusiasm, så vägrade Janne Den Bästa ge upp. Han kräver fotobevis från tre vinklar. Det hjälpte inte ens att förloraren fick ett fantastiskt tröstpris - en julgransfot som garanterar en rakställd gran; en uppfinning från Kalix för övrigt. Är man tävlingsmänniska så är man. Återstår alltså att höra hur gran-tävlingen - Janne DB i Kiruna mot Sveriges radio featuring Janne Burling - går.

Sist men inte minst på något sätt - en trio från Processorkestern fick hela Norrbotten att sjunga och le, då de ackompanjerade av Stefan Gerdin klämde i med Sudda, sudda bort din sura min.

Ja men gissa om det gick att känna sig annat än överlycklig. Vi föll som furor för Granen (Sara Granströms smeknamn) & co. - det var närmast karnevalsstämning i morgonstudion efter klockan nio. Känner du dig i behov att ett vitaminpiller i decembermörkret - lyssna igen!

Nu ska vi fira helg och fjärde advent...men sen hoppas jag ni är med oss på julafton också. Jon med gäster håller dig sällskap på julaftonsmorgonen. Jag firar hemma under morgonen och dagen - men på kvällen firar jag i P4 tillsammans med Stefan Gunnarsson, hans gitarr, och våra gäster. Min julaftonsönskan är att ni skippar TV-soffan och umgås istället - gärna med radion i bakgrunden; så är ni med och firar med oss: The more the merrier!

Julkram från Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".