Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...

Onsdag den 12 mars

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 11.37
Fiberfrukost i morgonstudion...

Den här morgonen - lagom till frukosten - fick vi guidning i fiberdjungeln. Vår reseledare var Sara-Marie Jonsson, landstingets kostexpert i Norrbotten.

Se till att få i dig naturliga fibrer som bland annat finns i frukt och grönsaker, så behöver du inte hänge dig åt krystade produkter som fiber-berikad risi-frutti eller panpizza med ”fiber-procent”.

Det går inte att titta på ”pocenten” som allena saliggörande. Trots hög procent kostfiber i en skiva sport-knäcke så blir det inte många gram med tanke på hur lätt skivan väger.

Och skulle man enbart gå efter principen ”ju högre procent desto bättre” så kan man ju alltid knapra på en spånskiva. Hundra procent fibrer. Räcker länge gör det också.

Kost-diskussionen levde vidare då temat efter klockan nio handlade om det laddade ämnet ”överviktiga barn!.

Hanna Wikström är läkare i Piteå vid barn- och ungdomsenheten och arbetar med barn som fått remiss från BVC eller skolhälsovården, för att de är allt för överviktiga.

Genom bland annat föräldra-samtal vänder man trenden, skapar sundare matvanor och dessutom mer rörelse i livet.

Att ämnet är så laddat är för mig självklart: Hur påtalar man till en ung människa att han eller hon faktiskt är för tjock för att det ska vara hälsosamt...samtidigt som man på alla vis vill bekräfta att vi alla är vackra som vi är och förtjänar kärlek och respekt oavsett kroppsformat?

Jag har inte svaret - men jag vet att det är en viktig fråga. Glöm den estetiska aspekten med skeva skönhetsideal och trådsmala modeller...men det gör ont i mig när jag ser kraftigt överviktiga barn som inte ens som unga får uppleva glädjen med en rörlig, smidig kropp; när de faktiskt har chansen.

Ja och så kan man ju fråga sig om det är skralt i kaffekassan i Bodens kommunhus. Men det är tydligen inte bara det trista automatkaffet i huset som är orsaken till att politikerna hoppas bli hembjudna på kaffe till kommunens invånare.

Bosse Strömbäck, gruppledare i kommunfullmäktige och tillika ett av Bodens kommunalråd, är en av de som finns till fika-förfogande.

Som ett led i projektet ”Boden-dialogen” så vill polikerna få in synpunkter och tankar då det handlar om  Bodens framtid...och det ska bland annat ske över fikabordet.

Fullmäktiges politiker låter sig bjudas på kaffe...men ska även tillämpa knacka-dörr-principen för oss som kanske inte hinner lägga in kaffe-rep i agendan.

Bosse hoppas på kokkaffe...men framför allt värdefulla synpunkter direkt från bodensarna; istället för att utvecklingplanen för kommunen bara blir ännu ett dokument som står och dammar i arkivet.

Återstår att se om det knackar på hemma hos mig framöver...lovar i så fall att rapportera i P4. Som alltid.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".