Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...

I prinsessyrans eftersvall...

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 05.58
1 av 4
...engagerad trio från Hertsöskolan gästade morgonstudion.
2 av 4
Monica Nordström-Jacobsson, lektor och bollplank då det handlade om dramaturgin i den kungliga förlovningen...
3 av 4
Klart en schäfer i tornedalen gillar att basta...
4 av 4
Tommy Wikström, Isabelle Niemi och Chimi Muhammadi.

Onsdag den 25 februari och dagen efter den största media-hypen i Sverige sen...ja när blev det extra nyhetssändningar i såväl radio och TV sist och totalfokus på EN nyhet? Jag gläder mig över manifesterad kärlek men måste erkänna att jag underskattat det mediala intresset för en offentliggjord prinsess-förlovning...

Har möjligtivs media överskattat folkets intresse - eller handlar det om relevanta  proportioner?  Jag har inte svaret men är nyfiken.

Det har sina fördelar med att ha en affärsjurist som company imorgonstudion.

Mycket av nyhetsflödet har koppling till juristens expertkompetens, inte minst i dessa dagar. Konkurser är ett fenomen som vi dessvärre lär höra mer om framöver. Den här morgonen pratade vi bland annat med Anders Bergman, Ackordscentralen som är konkursförvaltare för Vittjärvshus.

Han berättade om läget men berättade även sen - efter viss påtryckning från undertecknad - att dystra tider i Sverige, med många konkurser och rekonstruktioner av företag, innebär en viss hausse i hans branch; eftersom trycket och efterfrågan är stor på konkursförvaltare så innebär det att nyanställningar av jurister är förestående...

Jag nämnde inledningsvis min förvåning över det mediala intresset kring den kungliga förlovningen. Den elegantaste reaktionen skulle självklart ha varit att själv inte nämna det hela med ett enda ord. Men mycket är jag, dock inte elegant i alla lägen.

Därför föll jag för frestelsen för att tillsammans med Ranggård och Monica Nordström-Jacobsson, lektor vid LTU, diskutera dramaturgin i det hela och vårt behov av ”bröd och skådespel”. Intressant att höra Monicas tankar om tidsaspekten - hur både timing för förlovning och bröllop är väl planerade (lyssna igen 8.40).

Om jag valt en elegant lösning hade åtminstone en anonym lyssnare varit glad:

”Trist att du bara kan prata om kronprinsessan. Hitta på något annat.”

Vi tar lyssnarkritik på allvar så vi pratade även om annat. Till exempel om vinterfestivalen i Harads (7.40) och kulturveckan på Hertsöskolan.

Från Hertsöskolan kom en entusiastisk trio som måste ha väckt varenda kottes intresse och nyfikenhet på veckan då eleverna och lärarna släpper allt vad ordinarie schemalagd verksamhet heter och istället jobbar tillsammans i arbetsgrupper med kultur som tema; allt från möbelbyggande till körsång.


Läraren heter Tommy Wikström och eleverna Chimi Muhammadi och Isabelle Niemi, klass 8 B gav hopp om skolan och framtiden! 

Efter uppmaning från en lyssnare - som vill vända fokus från kungahuset till väsentliga saker - så berättade Ranggård om sina hundar. En av dem är jack russel-terrier och hängiven bastare. Det krävs lock och pock för att överhuvudtaget få ut honom ur en upphettad bastu och som den vinnarskalle jycken är, så skulle Ranggård aldrig utmana honom i en bastu-tävling.

Jag konstaterade att det måste vara en unik hund, men jag bedrog mig. Dröjde några minuter så kom det mms från en lyssnare:

”Vi har också en hund som älskar att vara med i bastun. Här kommer bildbevis. Hälsningar Gudrun och Bengt i Kukkola.”

Något suddigt - kanske bastuångorna - men det råder inga tvivel: Ranggårds terrier har konkurrens!

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".