Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...

27/1: Meningen med livet i P4

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 05.45
1 av 7
Centrala Boden, ovädersmorgonen den 27 januari, 2010
2 av 7
En snöig hälsning från johannes i skogarna norr om niemisel:)
3 av 7
Sten Hage gästade morgonstudion och slog ett slag för de naturvetenskapliga programmen och att det i dag är frivisning för Luleås högstadieelever av Fares Fares senaste film "Farsan"
4 av 7
K-G Hammar, känd som kontroversiell men omtyckt ärkebiskop föreläser idag i Luleå om arbetets betydelse och livets mening.
5 av 7
Tobias Rawet överlevede koncentrationslägret Ravensbrück och föreläser nu om sina minnen och erfarenheter. I dagarna tre gästar han Boden och denna morgon också morgonstudion med anledning av att det idag är Förintelsens minnesdag.
6 av 7
Comapny "Hantis" har kopplat på tänkarminen inför morgonens uppdrag; skriva en SAAB-sonett
7 av 7
....och vi fick en komprimerad verision i morgonprogrammet

Den här oväders-morgonen gästas vi av KG Hammar; många minns honom som kontroversiell men omtyckt ärkebiskop och kyrkoledare. Idag är han professor och föreläsare. Senare idag föreläser han i Kulturens Hus. På 50 minuter ska "Arbetets betydelse och Livets Mening" avhandlas. Hos Callne & co forcerar vi tempot ytterligare och siktar på att fånga essensen av hans budskap under bara några minuter (ca 8.10).

27 januari, runt om på klotet, manifesteras minnesdagen av Förintelsen. Idag för 65 år sedan öppnades portarna till Auschwitz. Föreningen Förintelsens Överlevande verkar för att förintelsens fasor inte ska falla i glömska. Tobias Rawet var en av överlevarna. Under tre dagar föreläser han på Försvarsmuséet i Boden och den här morgonen gästar han studion så att hela Norrbotten får ta del av hans berättelse. (ca 8.40)

Länets elever i årskurs 9 står inför ett viktigt val. Vilket gymnasieprogram ska de välja? Teknikdelegationen, som verkar på uppdrag av regeringen, vill att fler ungdomar ska välja det naturvetenskapliga programmet. I Luleå ikväll bjuds alla 15-åringar på en förhandsvisning av Fares film Farsan. Samtidigt får de även information av Teknikdelegationen (som att svälja medicin med sylt?).  Sten Hage berättar om hur han och hans kollegor ska försöka övertyga ungdomar som drar sig för valet av fokus på naturvetenskap - och varför det behövs en övertalningskampanj.


Men så kom följande:

EN SAAB-SONETT

Till slut så blev det ändå Spyker Cars
som köpte gamla Saab Automobile
Ett skönt slut på en tid som var febril
då GM och Detroit fick stå till svars
Det kändes länge som var chans beskars
att rädda kvar en gammal kär svensk bil
Nu varumärket lever kvar med stil
och många jobb i Trollhättan nog spars
Så väntar en helt ny situation
och därmed är det full gas som nu gäller
Det krävs en rationell, stark produktion
av nya fräscht designade modeller
som väcker lust-att-köpa-attraktion
så nya kunder nya Saab beställer

Håll i hatten i snö och blåst - nu åker vi!

Lena-Hantis-David

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".