Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...
Måndag 7/11

Shackrutor, radiokaka och knäck

Publicerat måndag 7 november 2011 kl 09.11

Dessa tre recept kommer från Vanja Lövgren i Luleå:

Hej! Skickar här tre recept från min barndom på 1960-talet i Suddesjaur, som ligger i norra delen av Arvidsjaurs kommun. Julfikabröd som jag minns att mamma gjorde, var anisbröd, lussekatter, schackrutor och korintkakor och så pepparkakor förstås. Radiokaka, minns min lillasyster Annika att mamma gjorde något år. Jag kommer också i håg att farmor skickade kanapéer något år. Kanske kom de i paket, med buss, tänk att de inte gick sönder! Här kommer recepten på schackrutor, radiokaka (kanske en variant på de recept ni redan fått) samt mamma Evys knäckrecept, som alltid gjordes i stekpannan!

Schackrutor
Ugn 200 g

4½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gr margarin eller smör

Smaksättning
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao. Rulla ut degen i fyra jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i två lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Radiokaka
Ca 20 bitar

Kärt barn har många namn. Denna kaka kallas även Ischokladkaka, Kexkaka och Källarkaka-för att nämna några namn.

250 gr kokosfett
200-250 gr mörk blockchoklad
2 ägg
3 dl florsocker
Ca 25 fyrkantiga eller runda kex av "Marietyp".

Smält kokosfett och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt det svalna. Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det ljumma chokladfettet i smeten. Klä en avlång form, ca 1½ liter, med bakplåts-eller smörgåspapper. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva därefter kex och smet. Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten. Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.

Mamma Evys knäck

2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
1 dl skorpbröd
Ca 1 dl hackad sötmandel

Mandeln torkas på en duk och hackas. Grädde, sirap och socker blandas i en stekpanna och massan får koka under flitig omrörning ca 20-35 minuter eller tills vid prov en droppe därav hastigt blir seg i kallt vatten. Då tillsätts smör, ca 1 msk, skorpbröd och mandel och massan får koka ytterligare 5 minuter varefter den upphälls i små krusiga formar av papper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".