Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...

Våffeldagen

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 10.23
1 av 2
Pär Ökvist, våffelmakare.
2 av 2
Boel Paulin, André Pettersson och Malin Candell i studion.

Pär Ökvist gör våffla till förrätt, varmrätt och efterrätt...

Grundrecept, fyra portioner

3 dl grädde
2  dl vetemjöl
½ dl havregryn
3/4 dl vatten
1 msk smör

Tillagning:
1) Vispa grädden skummig och sikta ned lite av mjölet i taget. Vänd ner havregrynen så att du får en krämig smet. Vispa ned vattnet.

2) Värm våffeljärnet och smörj det med lite smör eller margarin. Häll på smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.

Tips: Räkna med att du måste smörja våffeljärnet till de första 2-3 våfflorna.

Morots- och potatisvåffla med spenat och vitlökskräm

1 grundsats 

1 st morot

1 st potatis

100 g färsk spenat

2 st vitlöksklyftor

1 st knippe färsk gräslök

1 liten burk lättkesella

Salt och peppar

1) Skala och riv morötter och potatis och finhacka gräslöken.

2) Rör ner morot, potatis och 1 msk hackad gräslök i våffelsmeten.

3) Rör ihop den fin strimlade spenaten och  resten av gräslöken och pressa ned vitlöken med matlagningsyoghurten och rör om. Salta och peppra efter smak.

4) Grädda våfflorna gyllenbruna. Servera med den kalla såsen till.

Chokladvåffla m hallonglass & kanderade pecannötter 

1 st grundsats

100 g mörk choklad

100 g mjölkchoklad

2 dl pecannötter

2 tsk smör

1 tsk honung

0,5 l chokladglass

1) Smält smöret i en stekpanna. Lägg ner nötter och rör om hela tiden, nötterna ska bli lite brynta med inte för mörka. Rör ned honungen. Fortsätt att värma tills nötterna fått en fin gyllenbrun yta. Ta av från spisen.

2) Riv chokladen på den grova delen på rivjärnet, blanda ner lite i smeten, resterande till garnering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".