Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor kyrkoutredning vill inte ha en speciell samisk församling.

Publicerat måndag 4 december 2006 kl 09.06
Sören Ekström

Svenska kyrkans stora utredning går inte sametinget till mötes i fråga om att skapa en samisk församling som inte är bunden till något område - en icke territoriell församling.

Utredaren Sören Ekström föreslår istället ett organ - ett representantskap - som inte får rösträtt i kyrkans organ och vars majoritet utses av kyrkan.

- Jag tycker jag går sametinget till mötes i sak men jag väljer an annan väg att lösa problemet på. Den väg som sametinget har föreslagit tror jag kan leda till negativa konsekvenser för den samiska kyrkliga verksamheten, säger Sören Ekström.

På vilket sätt?
 
- Många församlingar och stift har samer som bor inom deras gränser. Jag är rädd att om man bildar en icke-territoriell samisk församling som omfattar landet så drar man sig undan det intresset från stift och församlingar i övrigt. Vi har den erfarenheten från andra områden där det bildats icke-territoriella församlingar, säger Ekström.

Varför ger du inte samerna full makt i representantskapet?
 
- Det här är en verksamhet inom svenska kyrkan och på något sätt måste den anknyta till den svenska kyrkans arbete i övrigt, säger Ekström, som också menar att hans utredning skett i samråd med samiska rådet inom svenska kyrkan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".