Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sameskolstyrelsen återkallar uppsägningar

Publicerat torsdag 21 december 2006 kl 12.22
Monica Sandström, sameskolstyrelsens ordförande

Sameskolstyrelsen river upp alla beslut som berör personalnedskärningar i Jokkmokk. Anledningen är att sameskolstyrelsen inte kände till att uppsägningar måste förhandlas med facket.

I början av november beslutade sameskolstyrelsen att ta bort två tjänster inom sameskolstyrelsens administration, det för att spara pengar. Vid samma tillfälle beslutade styrelsen även att ta bort integreringsverksamheten, vilket har kommit att uppröra föräldrar och skolelever i hela Sápmi.

Men nu har alltså styrelsen återkallat nedskärningsbesluten som berör personalen, men beslutet att ta bort integreringsverksamheten kvarstår.

Okunskap om personalfrågor
Anledningen till att man river upp beslutet om personalnedskärningar är att sameskolstyrelsen inte kände till att uppsägningar måste förhandlas med facket.

Sameskolstyrelsens ordförande Monica Sandström vill inte ställa upp på någon intervju eftersom hon inte ser något nyhetsvärde i den här saken. Frågorna sameradion ville ställa till henne gällde på vilket sätt hon tagit till sig kritiken rörande nedläggningen av integreringen samt hur kan det kan komma sig att de inte känner till en så grundläggande personalfråga som att uppsägningar måste förhandlas.

Kritik från facket
Kurt-Åke Sjöström facklig ombudsman på statstjänstemannaförbundet (ST) menar att sameskolstyrelsen har en underligt arbetssätt. Det var facket som fick påpeka för styrelsen att förhandlingar faktiskt måste ske innan det går att säga upp personal.

- Det är inte den ordning som man i normala fall tillämpar. Det normala är att man tar kontakt med den fackliga organisationen och därefter förhandlar man om eventuella åtgärder som föranleds av att man har dålig ekonomi, säger Kurt-Åke Sjöström.

Vad anser du om att en arbetsgivare inte känner till reglerna som gäller i arbetslivet?
 - Det är ovanligt att man inte håller reda på det, för det ingår i grundkursen, säger Sjöström.

Nytt beslut i januari
Monica Sandström säger dock att styrelsen i januari kommer att besluta om att skära ner på personal, alltså efter sedvanliga fackliga förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".