Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samepolitiskt nödår enligt Baer i nyårstal

Publicerat tisdag 2 januari 2007 kl 06.33
Lars-Anders Baer

Det är inte bara rennäringen som upplever nödår - det gör också samepolitiken i Sverige. I sitt nyårstal i Sameradion använde Baer liknelsen nödår både för rennäringen och samepolitiken.

Det är inte bara vädret som utmanar samerna, säger Baer. Det är många utredningar som också utmanar och regeringens undvikande samepolitik skapar osäkerhet hos samerna.

- Ingen vet vad den nya regeringens samepolitik går ut på på. Men jag hoppas att det klarnar under året. Det blir intressant att höra vilken syn regeringen har på samiskt självbestämmande och samisk rätt till land och vatten, säger Baer.


Rättsväsendet tydligt
Om regeringen är avvaktande, så är rättsväsendet desto tydligare. Domstolsprocesser mot rennäringen har både gett rättigheter, som i Nordmalingmålet, och förlorade rättigheter, som i Härjedalen.

Och Baer är bekymrad över renägarna i Härjedalen och uppmanar regeringen till att lösa konflikten mellan markägare och renägare snarast.
 - Regeringen måste ta saken på allvar och lösa konflikten, säger Baer.

Motverka diskriminering
Lars Anders Baer uppmanar också samerna till att dekolonisera sig själva och inte delta i identitetsdissikeringen. Samer är ett folk och alla har samma värde. Det är tillräckligt att både politiska och organisatoriska krafter ifrågasätter samiskheten, som i höstens valrörelse. Baer önskar att politiska ledare i landet kunde motverka diskrimineringen.

- Inget av riksdagspartierna försöker motverka diskrimineringen och det är beklagligt. Varken förre statsministern Persson eller nuvarande ministern Reinfeldt vill kommentera samefrågor, säger Baer.

Hoppfull
Vad som än blir den samepolitiska linjen från regeringen, så påminner Baer om sametingets mål, självbestämmande till samerna.
 - Jag har ett stort hopp om att sametinget tillsammans med regeringen och riksdagen ska kunna nå fram till ett ökat samiskt självbestämmande och stärkta samiska rättigheter till land och vatten, säger Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".