Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renägare och tågförare överens - renstängsel räddar liv på renar

Publicerat måndag 12 februari 2007 kl 14.44
Tåget dödar mer än 1000 renar varje år

Förstudie för att minska renpåkörningar startas - onödigt tycker lokförare och renskötare. Lösningen finns redan.

Varje år kostar renpåkörningar oss skattebetalare flera miljoner. Banverket i samarbete med SSR och samebyar startar nu ett projekt att få slut på tågens slaktande. Onödigt tycker lokförare och renskötarna själva.

Lars Nikke Svonni har rengärde i Abisko, några hundra meter från järnvägsspåret. Lars Nikke fångar renarna och sprutar dem med lila färgspruta. Det för att räkna hur många som lever. För bara hans vintergrupp har minst över 100 renar hamnat under det 100 ton tunga malmtåget.

Över 1000 renar dödas av tåget
Drygt 1200 renar körs över av tåg varje år i Sverige. Det blir stora förluster och extrajobb för renägare och kostar skattebetarna drygt 6 miljoner årligen.

Renpåkörningarna har ökat dramatiskt de senaste åren. Men ligger långt under 90-talets topp då 3000 renar tågdödades. En av orsakerna till minskningen är att man byggt renstängsel på vissa platser.

I flera decennier har det experimenterats med att få ner renpåkörningar. Med bjällror, radioapparater och vargurin. Och nu ska det göras igen. Men Lars Nikolaus Svonni ser bara en utväg att få ner rendödandet igen.
 - Det enda som jag tycker hjälper, det är att ha staket.

Och Lars Nikolaus Svonni får medhåll av tågföraren Sivert Carlsson.
 - Man har provat med olika lukter och ljud och sånt. Men det är nog endast renstängsel som hjälper, säger Carlsson.

Susanna Lörstrand Unga är projektledare. Hon säger att det bland annat är dyrt med renstängsel.
 - Renstängsel fungerar men det kan ju finnas mycket annat också som fungerar, som man ännu inte har testats. Enbart renstängsel fungerar inte, och det går inte heller att sätta renstängsel överallt, säger Lörstrand Unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".