Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lars-Ove Jonsson ny näringschef på sametinget

Publicerat onsdag 9 maj 2007 kl 08.31
Lars-Ove Jonsson

Lars Ove Jonsson blir ny näringschef på sametinget, det har kanslichefen Ulla Barruk Sunna beslutat efter samråd med styrelsen. Men rekryteringsgruppen var oenig.

Nu står det klart vem som får jobbet som näringschef på sametinget. Kanslichefen Ulla Barruk Sunna har efter samråd med styrelsen beslutat att anställa Lars-Ove Jonsson som ny näringschef.

På sametingets hemsida står att; näringschef Lars-Ove Jonsson ska leda och utveckla Sametingets näringsavdelning tillsammans med de övriga medarbetarna som är lokaliserade till Östersund, Tärnaby och Kiruna. Han kommer själv att vara placerad vid huvudkansliet i Kiruna.

Kanslichefen tillfreds
Ulla Barruk Sunna är nöjd eftersom sametinget behöver förstärkning på kansliet och hon menar att sametinget i och med det här kan arbeta mer med offensivt med de samiska näringarna, samhällsplanering, miljö och EU-program.

På hemsidan beskrivs Jonsson som en god kommunikatör med lång erfarenhet av rennäringsfrågor och stor vana av att driva utvecklingsfrågor.

Oenig rekrytering
Men rekryteringsgruppen var oenig gällande valet av Jonsson till jobbet. Förutom kanslichefen bestod rekryteringsgruppen av fackliga representanter från Statstjänstemannaförbundet (TCO) och SACO samt även en rekryteringskonsult från Manpower.

Efter rekryteringsförfarandet lämnade SACO:s representant en avvikande mening och förordade istället en annan kandidat.

Lämnar politiken
Lars-Ove Jonsson är sametingsledamot för samelandspartiet och dessutom ordförande i sametingets kulturråd. Efter att ha fått jobbet som näringschef kommer Lars-Ove Jonsson att säga upp sina politiska uppdrag.

Lars-Ove Jonsson har senast jobbat som projektledare för Samernas Riksförbunds projekt ”Ren Mat”. Han är 47 år och bor i Östersund. Näringschefstjänsten  kommer att vara placerad i Kiruna och Jonsson börjar på sitt nya jobb nu i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".