Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jonsson lämnar ordförandeposten i LSS

Publicerat torsdag 31 maj 2007 kl 06.43
Håkan Jonsson lämnar posten som ordförande i LSS

Håkan Jonsson, ordförande för LSS lämnar ordförandeposten. Internt har det funnits kritik gentemot Håkan Jonsson, nu senast i samband med att styrelsen ställde in årsmötet med kort varsel, ett par dagar innan. Men Jonsson nekar till att kritiken har något med hans avgång att göra.

Jakt och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson har den senaste tiden varit hårt pressad från olika håll.

Dels har en av partiets ledamöter hoppat av och blivit politisk vilde i sametinget - och nu senast kritiseras Jonsson internt inom Landsförbundet Svenska samer där han också är ordförande. Den interna LSS kritiken har sin grund i att organisationens styrelse några dagar innan årsmötet beslutade att ställa in mötet.

Och nu klargör Jonsson att han lämnar posten som ordförande för LSS, men han förnekar att det skulle ha något med den senaste tidens kritik att göra.

Lasko föreslagen
En enig valberedningen för Landsförbundet Svenska Samer har tillfrågat Lars-Nila Lasko att bli ny ordförande för LSS. Enligt valberedningens ordförande har ett stort antal medlemmar föreslagit Lasko.

Men Lars-Nila Lasko tackar nej till ordförandeskapet i LSS. Han anser att det är en tillräckligt stor utmaning att vara ordförande för Same Ätnam.
 - Det finns inte tid och möjligheter att vara ordförande för två samiska huvudorganisationer säger Lasko, som för ett par veckor sedan valdes till ordförande för Riksorganisationen Same Ätnam (RSÄ).

Inget reservnamn
Det är nu osäkert vem som blir ordförande för Landsförbundet Svenska Samer. Valberedningen har nu att börja om sitt arbete och har inget reservnamn till LSS:s ordförande enligt valberedningens ordförande.

Landsförbundet Svenska Samer (LSS) räknas till den tredje största sameorganisationen i Sverige efter Svenska Samers Riksförbund (SSR) och Riksorganisationen Same Ätnam (RSÄ).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".