Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ortsbor får årskort - trots EU-regler småviltsjakten

Publicerat måndag 6 augusti 2007 kl 08.22

Småviltjakten som inleds den 25 augusti blir lika för alla, EU-medborgare som länsbor. Men ett undantag kommer man att göra - för dem som bor i fjällkommunerna. Ortsborna kommer att kunna köpa årskort för småviltjakten.
- Tillsammans med de andra fjällänen har vi i år tagit ett om att göra ett undantag för ortsborna, så att de får köpa årskort, säger Björn Jonsson, byråchef på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Under de senaste åren har norrlandslänen haft årskort för småviltjakten för alla länsbor. Det har inneburit en lägre kostnad för jakten än för de jägare som kommit från övriga Sverige och inte minst från övriga EU.

Det här har ansetts vara särbehandling av länsbor och har irriterat många inom EU. Följden blev att Sverige anmäldes till Eg-domstolen. Efter påtryckningar från EU-kommissionen tog regeringen ett beslut om småiltsjakten, som innebär att reglerna ska vara lika för alla.

Nu inskränker sig länsstyrelserna till att ge årstillstånd för de som bor i fjällkommunerna, för där finns det tydligare och mer accepterade skäl för särskilda villkor.

Samtidigt tycker man det är rimligt att undantagen skulle kunna omfatta alla länsbor i norr. Björn Jonsson säger att när med de nya reglerna är det svårt att ge årskort till både länsbor och ortsbor, samtidigt.
-  Vi vill avvakta först och se om vi kan få ett undantag för ortsbor i första hand. Så lite taktik är det.

Tommy Engman, SR Västerbotten
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".