Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Skrota koncessionssamebyarna"

Publicerat onsdag 17 oktober 2007 kl 11.30

Skrota koncessionssamebyarna eller gör om dom till vanliga samebyar med samiskt bestämmande.  Uppmaningen kommer från tidigare domaren i läns- och kammarätten Lars Höijertz, som skrivit en D-uppsats om koncessionsrenskötseln. Höijertz pekar på att Länsstyrelsen i över 30 år brutit mot lagen vad gäller koncessionsrenskötseln.
- Det har diskrimnerat samiska renskötare och gjort dem rättslösa, menar Höijertz.

- Det är svårt att tro att någon annan gruppering skulle kunna behandlas på samma sätt som gjorts med samerna i det här fallet, säger Höijertz.
I koncessionssamebyarna är det samer som har renskötselrätt, en rätt som ges av länsstyrelsen i form av koncessioner eller renskötseltillstånd. Förutom att ha egna renar måste de sköta om renar som ägs av icke-samiska markägare, så kallade skötesrenar. Det har länsstyrelsen genom åren med stöd av rennäringslagen tvingat dem till. På så sätt är större delen av en koncessionssamebys renar skötesrenar.
Många samiska koncessionsinnehavare vill få bort det här tvånget. Bröderna Sunna i Sattajärvi har i över trettio år kämpat för ett större eget renantal och rätten att själv bestämma hur många skötesrenar man ska ha.

Men länsstyrelsen har gått emot dem och hela tiden hänvisat till rennäringslagen. Lars Höijertz framhåller nu att länsstyrelsen använt lagen på fel sätt och felaktigt tvingat samiska koncenssionsinnehavare att ta sig an skötesrenar.
– Lagstiftning har varit rätt klar. Men man har tänjt på lagstiftningen och använt den på ett annat sätt än vad som var syftet. Andra intressen har varit avgörande. Det har väl varit lobbying från tornedalen, säger Lars Höijertz.  
Efter ett regeringsbeslut förra året har länsstyrelsen fått laglig rätt att skriva in ett villkor om att koncessionsinnehavare måste ta emot skötesrenar. Men Lars Höijertz hävdar ändå att den same som har renskötseltillstånd själv ska få bestämma om han vill ha skötesrenar och hur många. Ett annat alternativ enligt honom vore att skrota koncenssionsrenskötseln helt och hållet:
– Det är den enklaste vägen. Eller så omskapar man dem till ordinära samebyar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".