Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyamko Sabuni vill fylla ursäkt till samerna med innehåll.

Publicerat tisdag 23 oktober 2007 kl 08.59

Integrationsminister Nyamko Sabuni deltog vid sametingets öppnande i Luleå.
 - Jag vill fylla den tidigare sameministerns ursäkt till samerna med innehåll, sa Sabuni.

Sametinget inledde sitt tredje och sista plenum för året i Luleå på tisdagen. Integrationsminister Nyamko Sabuni deltog och höll ett anförande till de samlade tingsledamöterna.

Nyamko Sabuni sa inledningsvis att hon har rötterna i Kongo och därmed är väl medveten vad det innebär att berövas sitt språk och sin kultur.

- Jag vet vad kolonisation betyder.

Sabuni tryckte på det samiska folkets rätt till sitt språk och till sin kultur och att det skadar Sveriges trovärdighet internationellt om man inte lever upp till åtagandena gällande mänskliga rättigheter. Sabuni syftade på europarådets ramkonvention som bland annat berör minoriteternas rätt att bevara och utveckla sina egna språk.

Ursäkt

1998 sa dåvarande sameministern Annika Åhnberg att hon är medveten om det förtryck som Sverige genom historien utövat mot det samiska folket. I sammanhanget bad Åhnberg om ursäkt å regeringens vägnar. Nyamko Sabuni citerade Åhnbergs ursäkt och sade att hon nu vill fylla ursäkten med innehåll. Bland annat sa Sabuni att regeringen i slutet av 2008 kommer att lägga fram en proposition för en enad minoritetspolitik i Sverige.

Jämställdhetspengar

Nyamko Sabuni är även jämställdhetsminister. Hon framförde att regeringen har 400 miljoner kronor till jämställdhetsarbete och att de pengarna även ska komma det samiska folket till godo, i synnerhet för de samiska kvinnorna. Dessutom lovade Sabuni att särskilda medel ska tillföras för att genomföra sametingets jämställdhetsplan och uppnå jämställdhet gällande representationen i sametingets folkvalda del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".