Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelsen stor när sametinget inte behandlade renbeteskonventionen

Publicerat onsdag 24 oktober 2007 kl 08.41
1 av 2
Sametinget är inte moget att behandla frågan om samiska rättigheter, säger Per-Anders Nutti
2 av 2
Olof T Johansson sa nej till att ta upp frågan som extra ärende

Den gränsöverskridande renskötseln var ingenting som majoritetsblocket i sametinget ville ta upp för diskussion under plenum. Per-Anders Nutti, ordförande för Saarivuoma sameby, var oerhört besviken över att inte frågan hade högre prioritet

- Det känns inte alls bra. Sametinget är inte moget att behandla och diskutera om samiska rättigheter, säger Per-Anders Nutti.

Det var Per Labba, samelandspartiet, som ville lyfta frågan om den gränsöverskridande renskötseln till dagordningen. Men det satte Olof T Johansson, min geaidnu, stopp för genom att säga nej.

- Det var så dåligt förberett och det fanns inget bra underlag. När extraärenden ska tas upp så ska det vara av synnerligen viktiga skäl. Det ska vara ärenden som man inte har haft tid att bereda eller kunnat gå den vanliga vägen genom styrelsen, men i det här fallet är det inget nytt, säger Olof T Johansson

Mycket förvånad
Men att ärendet skulle ha varit för dåligt förberett håller inte Per Labba med om.

- Jag anser ju inte det. Jag lyfte upp frågan och försökte förbereda den så gott det gick. Min tanke var att vi är alla samer och att vi inte går emot ett förslag som gagnar den samiska markanvändningen. Jag blev mycket förvånad när jag hörde Olof T Johansson förklaring, säger Per Labba.

Samiska folkets sak
Per-Anders Nutti hade väntat sig mer av sametinget.
 - Folk tror att det här bara är fråga om Sarrivuomas sak, men det är ju inte det. Här är det frågan om det samiska folkets sak för det är ju ändå våra rättigheter. och det är ju det som lappkodicillen handlar om, säger Per-Anders Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".