Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya rön om renskötseln

Publicerat måndag 29 oktober 2007 kl 12.51

Den årliga tillväxten i renhjordar varierar från år till år och från område till område, men den påverkas också av renägarnas strategier. Det här framkommer i en ny avhandling av Henrik Lundqvist, vid SLU, sveriges lantbruks universitet.

Enligt Lundqvist så styrs produktiviteten främst av mängden renar i ett område, sommarlängden, djurens kondition året innan, kalvslaktsstrategi, insektsförekomst och terrängförhållanden. Han föreslår också att renskötselområdet delas in på ett annat sätt än i dag, i sju zoner som avspeglar de faktorer som påverkar produktiviteten.

Det svenska renskötselområdet är mycket varierat och sträcker sig från Idre i söder till Treriksröset i norr, och det omfattar ungefär hälften av Sveriges yta. Henrik Lundqvists avhandling ska ses i ljuset av en pågående diskussion om renskötselns förutsättningar i Sverige.

För att få en övergripande bild av vad som påverkar renens ekologi har Henrik Lundqvist kartlagt hur sådant som terrängförhållanden, växtlighet, klimat och infrastruktur (vägar, järnvägar etc.) varierar inom renskötselområdet. Genom att relatera dessa faktorer till slaktstatistik från alla Sveriges 51 samebyar har han kunnat identifiera de faktorer som har störst inverkan på renhjordarnas tillväxt och renarnas kondition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".