Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig information om modersmålsundervisning

Publicerat torsdag 1 november 2007 kl 10.33
Nyamko Sabuni lovar ta itu med bristande kunskaper hos kommunerna om rätten till modersmålsundervisningen

En tredjedel av landets kommuner informerar inte om de särskilda rättigheter till modersmålsundervisning som gäller för skolelever som tillhör de nationella minoriteterna, bland andra samer och romer. Det visar en kartläggning som Sameradion och Sisuradio har gjort. Många av kommunerna vet inte heller vilka regler som gäller.

Kommunerna brister ofta i informationen om landets minoriteter - trots att europarådet gång på gång kritiserat Sverige om detta.

En tredjedel av landets kommuner informerar inte om de särskilda rättigheterna som gäller för skolelever som tillhör de nationella minoriteterna - samer, romer, sverigefinnar, judar och tornedalingar.

Många av kommunerna vet inte heller vilka regler som gäller. Olof Nyström är ansvarig rektor för modersmålsundervisning i Olofströms kommun.
 - Det här kände jag inte till, men vi får väl informera om det då.

Inte ensamma
Olofströms kommun i Blekinge är inte ensamma om att inte känna till reglerna för modersmålsundervisning för de nationella minoriteterna. Enligt grundskoleförordningen behöver modersmålet inte vara ett dagligt umgängesspråk för eleverna, och det finns inte heller något krav på minsta elevantal.

Reglerna gäller idag för samiska, romani och tornedalsfinska, och från och med nästa höst även för elever med finska eller jiddisch som modersmål.

60 procent av landets kommuner har deltagit i undersökningen och många av dom kände inte till begreppet nationella minoriteter.

Regeringen tar itu med problemet
Jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni är ansvarigt statsråd för minoritetspolitiken. Hon är medveten om kunskapsbristerna och den dåliga informationen som finns ute landet. Och i det nya förslaget till regeringens minoritetspolitik som just förbereds på integrationsdepartementet ska man ta itu med problemet.
 - Det är viktigt att minoritetsgrupperna känner till sina rättigheter och att kommunerna känner till sina skyldigheter, säger jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni.

Anna Sunna SR Sameradion, Kaisa Vuonokari och Tiina Laitila Kälvemark, SR Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".