Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allhelgonacupens regler gäller inte arrangörsföreningen

Publicerat fredag 2 november 2007 kl 08.02

Duoddaras sameförening får inte vara med i allhelgonacupen i fotboll i Malmberget, trots att laget säger sig ha gjort sin anmälan enligt reglerna. Istället har arrangören Gällivare sameförening i strid med dom egna reglerna valt att ta med två egna lag i turneringen.

Duoddaras sameförening har de senaste åren hört till de bättre lagen i allhelgonacupen i Malmberget. I år hade spelarna tänkt fortsätta den positiva trenden. Föreningen gjorde som man skulle enligt anmälningsreglerna och skickade in sin anmälan med e-post till Gällivare sameförening.

Men nu står det klart att Duoddaras inte får vara med i årets turnering. Mårten Allas från Duoddaras tycker arrangörernas agerande är märkligt.

- Det är en konstig historia tycker jag, jag vet inte vad man ska säga.

”Olyckligt”

På cuparrangörens Gällivare sameförenings hemsida på internet står det att anmälan till cupen ska göras via e-post innan den 23 oktober. Duoddaras säger sig alltså ha gjort det. Men hos Gällivare sameförening säger Carola Johansson att de inte sett till nån anmälan.

- Det är jätteolyckligt att det har blivit så här men Duoddaras har inte mejlat, det har inte kommit in i våran mejlbox.

- Det låter inte helt troligt att det inte ska ha kommit fram, säger Mårten Allas.

Två lag

Gällivare sameförenings anmälningsregler säger också att om det är flera lag från samma förening som anmäler sig så prioriteras lag 1. Om arrangören hade följt sina egna regler så hade det funnits en plats för Duoddaras i cupen. För Gällivare sameförening har nämligen själv två lag med i herrturneringen, ett A-lag och ett juniorlag. Det är man ensam om i årets allhelgonacup.

Reglerna gäller inte arrangörsföreningen

Carola Johansson förklarar att dom har gjort så för att föreningens juniorer ska komma in i cupen och att nästa år när de vuxit till sig så kommer Gällivare bara att ha ett lag.

- Vi följer väl reglerna men vi har ju även rätt att välja.

Det som står i reglerna att om det är flera lag från samma förening så prioriteras lag 1, det gäller alltså inte Gällivare sameförening?

- Inte för...ja, det ska väl gälla, men vi har sagt så att i och med att vi har två lag själv och det här är juniorerna som ska spela in sig för att till nästa år kommer det bara finnas ett gällivarelag.

Men då gäller reglerna ju inte för Gällivare sameförening, men för alla andra lag?

- Man kan väl se det så i och med att det är vi som är arrangör, så kan man se det så, säger Carola Johansson.

Nytt försök

Hos Duoddaras är besvikelsen stor men Mårten Allas säger att man kommer att göra ett nytt försök nästa år igen.

- Vi får väl ringa, skicka vanligt brev och kanske till och med besöka dom inför cupen, säger Mårten Allas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".