Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya bevis kan ändra renbetesmål

Publicerat onsdag 7 november 2007 kl 09.09
Olof T Johansson ser mycket positivt på dom nya bevisen

Nya bevis i tvisten mellan Tåssåsens sameby och markägare i södra Jämtland och i Härjedalen har lämnats till hovrätten. Bevisningen består av forskningsuppgifter som visar att samerna trängdes bort från området av de bofasta, och inte tvärtom som tidigare uppgifter visat.

Skulle den här bevisningen hålla skulle det betyda att samernas renar får rätt att beta i fler områden, enligt advokaten Camilla Wikland som företräder Tåssåsens sameby.

Olof T Johansson i Tåssåsen sameby som företrädde samebyn i Rätanmålet där samebyn förlorade tror så här om utgången om de nya bevisen godkänns av hovrätten.

- Med det nya material och det befintliga så är jag övertygad om att vi kommer att vinna målet.

Målet i hovrätten
I tingsrätten var det Olof T Johansson själv som företrädde Tåssåsens samebyn. Samebyn förlorade mot dom femtiotal markägare som stämt samebyn.

Nu i vår ska ärendet upp i hovrätten. Och det är samma advokater som vann för samebyarna i både tingsrätt och hovrätt i nordmalingsmålet som företräder samebyn.
 - Det är en väldig skillnad att ha två professionella advokater, säger Olof T Johansson

Camilla Vikland är en av dem - hon säger så här om de nya bevisen.

- Dels har man historiska dokument, man har vittnesmål med bofasta och renskötande samer. Men framförallt så har man engagerat Lars Rumar som var utredningssekreterare i gränsdragningskommissionen som har skrivit ett sakkunnigutlåtande, säger Camilla Vikland

Bra bevis
Utgångspunkten är att man inte får ha nya bevis i hovrätten men advokat Camilla Vikland tycker att de nya bevisen är så pass bra att hovrätten måste ta upp dem.

- Det innebär att många olika teser som fastighetsägarna haft i det här målet men också i Härjedalsmålet kan starkt ifrågasättas, säger Camilla Vikland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".