Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politikerna höjde sina arvoden

Publicerat torsdag 8 november 2007 kl 11.10
Sara Larsson

Sametingets politiker beslutade om att höja sina egna arvoden under sametingets plenum i Luleå. Arvodena höjdes från 1200 till 1600 kronor per dag. Med 18 ja röster mot 9 nej röster, antogs förslaget. Nu är det upp till styrelsen att hitta pengar till höjningen.

Sara Larsson sitter i Sametingets styrelse och hon tycker inte att Sametingets politiker förtjänar en höjning.
– Jag tycker inte att vi kan prioritera det i nuläget med den budget vi har, säger hon.

Höjningen av politikerarvodena med 400 kronor per mötesdag, är en höjning med 33 procent.

Annat får stå tillbaka
I kronor innebär det att man måste hitta drygt 400 000 kronor för nästa år. Och då är det något annat som får stå tillbaka i budgeten.

Sametingets ekonomiansvariga räknar att enbart arvodet för politikerna kommer att gå på totalt 1 662 500 för nästa år. Och då är inga andra kostnader medtagna i summan, till exempel reseersättningar, övernattningar, traktamenten och så vidare.

Stödjer beslutet
Håkan Jonsson sitter som ledamot för jakt och fiskesamerna i Sametinget, och han försvarar plenums beslut om höjningen. Och i gengäld mot Sara Larssons uppfattning, så tycker Håkan Jonsson att han som politiker är förtjänt av ett högre arvode.

– Börjar det på att bli så att politikerna inte har arvoden som åtminstone följer någotsånär med i den övriga världens ekonomier, då har vi snart inga politiker heller, säger han.

Sametingets totala budget för nästa år är drygt 148 miljoner kronor. I den summan finns även medräknat rovdjursersättningar på nära 50 miljoner, samt 43 miljoner till rennäringens främjande.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".