Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäker framtid för sydsamiska centret Gaaltije

Publicerat fredag 9 november 2007 kl 08.52

Det sydsamiska centret Gaaltije i Östersund har kämpat för sin överlevnad i flera års tid. Nu har två av riksdagspartierna lagt fram motioner där de vill att regeringen ska överväga en fast finansiering av centret.

Sedan starten 1998 har Gaaltijes verksamhet baserats på EU-projekt och medel från de samiska EU-programmen. Det betyder att Gaaltije periodvis står helt utan finansiering. Just nu står centret mellan två EU-program perioder.

– I nuläget befinner vi oss i ett vakumtillstånd, säger Ingvar Åhrén.

Kämpat länge
Genom EU-projekten så har centret kunnat ha personal, men ingen är fastanställd. Gaaltije har inte heller pengar för drift av verksamheten, till exempel lokalhyra.

Men det sydsamiska centret har länge kämpat för en fast finansiering och haft många kontakter med riksdag och regering. Alla kontakter som Gaaltije haft har tyckt att centrets verksamhet varit viktigt.

– Men att få dem till att ge oss ett driftsbidrag har inte varit möjligt, säger Ingvar Åhrén.

Motion
Men nu har även tre ledamöter från socialdemokraterna och två från miljöpartiet lämnat in motioner till riksdagen där de vill att regeringen ska se över möjligheterna till fast finansiering av Gaaltije.

Motionärerna påpekar att Gaaltije är den enda samiska institutionen i det sydsamiska området och att det krävs en fast finansiering för en långsiktig och stabil verksamhet. Motionen har hänvisats till kulturrådets utskott för behandling.

Osäker framtid
Tills dess står Gaaltije ännu en gång inför en osäker framtid. Enligt Åhrén så har interregprojektet blivit fördröjt och nya pengar väntas först i mars.

– Det ser inte ljust ut för vår del, säger Ingvar Åhrén.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".