Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två gör sex personers arbete

Publicerat onsdag 14 november 2007 kl 10.00
Monica Harr Sandström

Systemet med endast två rektorer för dom sex sameskolorna verkar inte helt lyckat. Enligt sameskolchefen Britt Sara Allas Labba behöver rektorerna avlastning för hinna med arbetsuppgifterna.

Britt Sara Allas Labba har föreslagit att sameskolstyrelsen ska anställa två rektorsassistenter på halvtid. Men det går sameskolstyrelsen inte med på, enligt ordföranden Monica Harr Sandström.

– Vi kan inte föregå utredningen utan vi får se vad utredningen ger, om det behövs eller inte och då tar vi ställning till det då när utredningen kommer.

Från sex till två
För några år sen ändrade sameskolstyrelsen rektorssystemet. Istället för sex rektorer - en på varje sameskola - så blev det bara två rektorer - en för de tre nordligaste skolorna Karesuando, Lannavaara och Kiruna - och en för dom tre sydligaste Gällivare, Jokkmokk och Tärnaby.

Nu ska sameskolstyrelsen utvärdera rektorssystemet och för det jobbet har man anlitat Håkan Myrlund och Olof Johansson som jobbar med rektorsutbildningen på Umeå Universitet. Och Sandström vill alltså invänta utvärderingen innan hon vidtar några åtgärder.

Farhågor
Redan när sameskolstyrelsen minskade antalet rektorer fanns farhågor för att dom två rektorerna inte skulle hinna med sina uppgifter - på tre skolor var med långa avstånd mellan. 

Bland lärare och föräldrar fanns en oro över hur tillgängliga rektorerna skulle vara och hur de skulle hinna med den pedagogiska ledningen på varje skola.

Nu visar det sig att farhågorna inte var helt obefogade, eftersom skolchefen vill anställa rektorsassistenter för att avlasta rektorerna.

Misstag?
Mot den här bakgrunden kan man också fråga sig om det inte var ett misstag att minska antalet rektorer.

– Det vet jag inte om det var något misstag, jag tar inte ansvar för det andra har beslutat. Jag har en personlig uppfattning, den ska jag inte redovisa här, men däremot så förstår jag att dom har det synnerligen tufft med det administrativa jobbet och vi får väl se vad utredningen ger för någonting, säger Monica Harr Sandström.

Sameradion har även försökt nå skolchefen Britt Sara Allas Labba för en intervju. På sameskolstyrelsens kansli meddelar personalen att hon är på plats, men hon jobbar och tar inte emot några samtal.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".