Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kartläggning av diskriminering av samer

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 10.30

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kartlägger just nu diskriminering mot samer. Hur upplever samer själva sin situation? Vilka problem stöter samer på? Vad kan DO göra åt diskriminering av samer? Det är frågor som ska kartläggas.

I vissa fall kan trakasserier ha förekommit under en så lång tid att man inte förstår att det är diskriminering menar Ida Asplund hos DO.

– Man kanske inte ens erkänner att de här grupperna finns. Det kan också vara en svårighet, osynliggörande, säger hon.

Kunskaperna är dåliga
Det är få anmälningar om diskriminering mot samer som hitintills kommit in till DO. Så kunskapen om sådan diskriminering är dålig. Men viss forskning finns.

– Som visar väldigt tydligt att ju mer du bejakar din etniska identitet, ju fler etniska markörer du använder, desto tydligare drabbar diskrimineringen dig. Talar du samiska så utsätts du för ytterligare problematik, säger Ida Asplund.

I samarbete med samer
Samers egna erfarenheter från vardagen är viktiga för DO, därför sker diskrimineringskartläggningen i samarbete med samer.

– Vi har etablerat ett kontaktnät med samiska aktörer och det är genom sames egna erfarenheter och genom dialog med samer som vi vill förstärka dom rösterna och få del av deras kunskap.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".