Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renbeteskonventionen i EU:s händer

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 08.07
Malin Brännström

Svenska regeringen ska fråga EU om tillstånd att skriva under en ny renbeteskonvention med Norge som inte är med i EU. Samernas Riksförbund (SSR) är kritiskt och menar att Sverige inte alls behöver be om lov från EU.

- Regeringens inställning urholkar de samiska rättigheterna, säger SSR:s förbundsjurist Malin Brännström.

Den kommande renbeteskonventionen ska bli en överenskommelse mellan Sverige och Norge gällande den gränsöverskridande renskötseln. Konventionen innehåller undantag från tull och momsskyldighet för de renskötande samerna, som bedriver sin näring över gränsen mellan sverige och norge.

Eftersom tullar och skatter regleras i EU-lagen så menar regeringen att man måste fråga EU innan man skriver under renbeteskonventionen med Norge.

”Gamla avtal ska gälla”

Men SSR menar att det här redan finns reglerat i lappkodicillen, som ingår i gränsöverenskommelsen mellan Sverige och Norge från 1751.

- Enligt lappkodicillen är Sverige skyldig att upprätta en konvention med Norge, man behöver inte fråga EU, säger Malin Brännström.

SSR hänvisar även till EU-fördraget som säger att gamla avtal som fanns innan Sveriges medlemskap i EU ska vara gällande.

”Sameprotokollet”

Vidare lyfter SSR fram det så kallade ”sameprotokollet”, protokoll 3 i det svenska anslutningsfördraget, som skrevs i samband med att Sverige gick med i EU. Malin Brännström menar att innehållet i det protokollet räcker som stöd för att Sverige utan EU:s inblandning ska kunna ingå ett avtal med Norge.

- Där står att samernas rättigheter att fortsätta bedriva sin renskötsel som man gjort tidigare omfattas inte av Eu-lagstiftningen.

EU:s tullmurar

Jakob Wickman är jurist på jordbruksdepartementet. Han vill inte ställa upp på en bandad intervju men han menar att lappkodicillen inte har några specifika regler om skatter och tullar. Därför måste EU säga sitt innan Sverige går med på en ny konvention som innebär tull och skattelättnader mot icke Eu-land, menar han.

Wickman säger dessutom att regeringen gör det här för att öppna EU:s tullmur för rennäringen. Men Malin Brännström menar alltså att tullmuren redan är öppen med stöd av lappkodicillen och sameprotokollet.

Lappkodicillens betydelse

Gällande lappkodicillens värde så hävdar Jakob Wickman att gamla överenskommelser får finnas kvar så länge de inte strider mot EG-rätten.

En av de största farhågorna hos SSR, är just att lappkodicillen, som ses som ett av de viktigaste grunddokumenten för samiska rättigheter, skulle blir betydelselös.

Malin Brännström menar att ett nej från EU till en konvention innebär att lappkodicillen förlorar sitt värde.

- Man urholkar lappkodicillen om man sätter EG-rätten före den, för oss har det varit självklart att lappkodicillen är tung men här visar man att man lättvindigt kan frångå den, det tycker vi är väldigt märkligt.

Enligt juristen Jakob Wickman så innebär EU:s inblandning också att upprättandet av en renbeteskonvention mellan norge och sverige försenas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".