Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rovdjursutredningen bristfällig anser Baer

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 07.05

Åke Petterssons rovdjursutredning får hård kritik. Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer menar att utredningen är bristfällig och att den inte tar problemen i renskötselområdet på allvar.

Klockan 14.30 på tisdagseftermiddagen överlämnade Åke Pettersson sin rovdjursutredning till regeringen. Men utredningen är en besvikelse för sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer. Baer hade väntat sig mer och menar att utredningen inte tillräckligt berör problemen i renskötselområdet.

- Det är inte så många konkreta förslag som berörs där utan det intryck man får är att utredningens primära uppgift är att hålla svenskarna på gott humör.

Rovdjursskador utreds

Men utredaren Åke Pettersson håller inte med utan tycker tvärtom att han ägnat mycket uppmärksamhet åt det ämnesområdet.

- Framförallt så föreslår vi att det ska göras stora studier på hur mycket ren som rovdjuren tar, vi har dåligt underlag för det, säger han.

Lars Anders Baer hade väntat sig att Åke Pettersson skulle gjort en översyn av hela den svenska rovdjurspolitiken, inte minst vad gäller ersättningssystemet för rovdjursrivna renar. Men där har Pettersson nu kort och gott föreslagit att sametinget ska göra den översynen.

Pettersson menar att studierna på hur mycket ren som rovdjuren tar är grunden för att gå vidare.

- När de studierna är klara så har vi en bättre grund för att bedöma skadeomfattningen, ersättningssystemet och nivåerna på ersättningarna.

Toleransnivåer

En annan sak som Baer saknar i utredningens förlag är att omgående införa toleransnivåer för varje sameby. Det vill säga att man kommer överens om hur mycket rovdjur varje sameby kan tåla.

Åke Pettersson föreslår endast att ta fram toleransnivåer regionalt. Men Baer menar att rovdjurstrycket i samebyarna redan är för högt och vissa samebyar drabbas hårt av den statliga ambitionen att ha ett visst antal rovdjur i Sverige. Därför nser Baer att det måste göras toleransnivåer för varje enskild sameby.

- Då hade man kunnat tala om en riktig rovdjursförvaltning, säger Baer.

Samernas Riksförbunds ordförande Per Gustav Idivuoma hade vid intervjutillfället mitt på dagen på tisdag inte läst utredningen men även han anser att frågan om ersättningssystemet och toleransnivåer för varje sameby är viktiga och borde finnas med i utredningen.

- Det här är frågor som finns med som prioriterade områden i vår egen rovdjurspolicy.

Regional förvaltning

Gällande förvaltningen av rovdjursfrågor överlag så föreslår Åke Pettersson att de ska skötas regionalt. Det skulle kunna innebära länsstyrelserna själva får besluta om eventuell skyddsjakt när samebyarna ansöker om det. Idag är det naturvårdsverket som har sista ordet.

Lars Anders Baer tycker att den delen i utredningen är ett steg i rätt riktning och det gör även Per Gustav Idivuoma. Båda menar att det på regional nivå finns en bättre förståelse och en bättre inblick i de problem som finns gällande renskötsel och rovdjur.

Ekorrhjul

Men trots att Lars Anders Baer i stort är missnöjd med utredningen så tänker han ändå inte gå så lång att han kastar den i papperskorgen.

- Jag väljer att ställa den i bokhyllan, det här är en av många rovdjursutredningar och sannolikt inte den sista. Det är en del av den verklighet vi befinner oss i, det är en form av ett ekorrhjul så det rullas nog vidare, säger Lars Anders Baer .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".