Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vargetablering i Norrland föreslås

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 07.31

Skyddsjakt på varg. Vargetablering i Norrland. Kraftig höjning av ersättningar för vargskador på rennäringen. Det är några av förslagen gällande vargen som Åke Pettersson lägger fram i sin rovdjursutredning.

Åke Pettersson konstaterar i sin utredning att den svenska vargstammen växer och därför föreslår han att det ska finnas möjlighet att få tillstånd till skyddsjakt på varg.

- Detta för att ta bort djur som uppträder olämpligt eller orsakar konflikter.

Ett problem är dock att enligt forskningen så är den genetiska variationen dålig i den svenska vargstammen. Därför föreslår Pettersson att skapa möjligheter för vargar från den finsk/ryska vargstammen att invandra till Sverige. Enligt beräkningar behövs ungefär två invandrande vargar varje femårsperiod och Pettersson lägger fram förslag på åtgärder för att underlätta invandring.

Höjda ersättningar

Ett förslag är att det ska accepteras strövargar och någon enstaka föryngring i Norrland, utanför renskötselns året-runt-marker. Ett annat förslag är fler sändarmärkta vargar. Och ett tredje förslag är kraftigt höjda ersättningar till samebyarna för vargförekomst. Samebyarnas ersättningar för rovdjursskador baseras ju på antalet rovdjur som finns i deras område, beräknat utifrån hur mycket ren varje rovdjur förmodas döda.

- Varje vinter har vi några invandrande vargar men de har med några få undantag inte kommit ner till vår vargstam och med de här åtgärderna så tror vi att det kommer att underlätta väsentligt för de vargar som ändå rör sig vintertid in på svenskt och norskt område.

Utredningen anger inte hur mycket ersättningarna ska höjas gällande vargskador för renskötseln. Utan det står ”ersättningsbeloppen vid vargförekomst bör höjas kraftigt”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".