Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidig julklapp till Sáminuorat

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 07.42
Mer pengar till samiska tidningar

Tidningen saminuorat fick ett tidigt besök av jultomten i år. Sametingets kulturråd har nämligen beslutat att ge tidningen en miljon kronor i bidrag för nästa år.

- Politikerna kanske har mognat, säger chefredaktören Anneli Kråik.

Saminuorat fick i fjol 500.000 av kulturrådet och chefredaktören Anneli Kråik är jublande glad över att ha fått dubbelt så mycket för nästa år.

- Det är helt otroligt, jag hade aldrig kunnat förvänta mig att vi skulle få så här mycket pengar.

Sáminuorat har under flera år argumenterat och förklarat för politikerna hur viktigt det är att samiska tidningar får ett större stöd och nu tycker hon att det verkar ha gett resultat.

- Det kanske är en mognad från samiska politiker, att man äntligen har börjat värdera de samiska tidningarna, så jag är otroligt glad.

Bättre tidning

Anneli Kråik har just fått beskedet om det utökade bidraget och hon kan därför inte exakt precisera vad det innebär för tidningen nästa år.

- Men vi kommer naturligtvis att kunna göra en mycket, mycket bättre produkt.

Sáminuorat har tidigare utkommit fyra gånger per år men med mer pengar kan det bli aktuellt med fler nummer. Dessutom finns det behov av att anställa en kansliarbetare, särskilt efter det att tidningen står på egna ben efter att ha skilt sig från moderorganisationen Sáminuorra.

- Det finns ju alltid hål att stoppa pengarna i.

Stärker demokratin

Tidningen Samefolket fick också ökat bidrag från kulturrådet och får för nästa år 1.7 miljoner kronor, ungefär 200.000 mer än i år. Tillsammans med Sáminuorats höjda bidrag innebär det fler starka aktörer på en annars ganska tunn samisk mediamarknad.

- Det är ju naturligtvis stärkande för demokratin ju fler och starka medier vi har.

Det är några veckor kvar till dess att jultomten sätter sig i sin släde bakom renarna. Men i år behöver han inte stanna till hos Anneli Kråik i Tärnaby. Hon har redan fått sin julklapp och bättre hade hon inte kunnat önska sig.

- Nej, det hade jag nog inte kunnat och just det att man inte hade förväntat sig att få de här pengarna gör ju att det känns extra roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".