Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Behovet av samiska ska styra myndigheternas personalantal

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 07.59

Regeringens språkutredare Bertil Bengtsson kommer inte att föreslå några fler samiska språkförvaltningsområden än dom som redan finns i Norrbotten. Istället ska rätten att använda sig av samiska i kontakt med myndigheter vara grundat på vilket behov det finns för det inom kommunerna.

Alla kommuner ska göra egna bedömningar om behovet och utifrån det eventuellt nyanställa personal som kan språket, menar Bengtsson.

– Det där blir ju inte att de får sätta igång direkt med att nyanställa, men de får försöka organisera sin personalfråga på det viset att det verkligen finns folk som vill prata minoritetsspråk, säger Bertil Bengtsson.

För dyrt
Förre språkutredaren Paavo Vallius föreslog en utökning av förvaltningsområden, alltså områden där man i kontakter med myndigheter kan kräva att få använda sig av samiska, finska eller meänkieli-tornedalsfinska.

Men förslaget ansågs för kostsamt att genomföra och därför har Bertil Bengtsson fått i uppdrag att ta fram andra alternativ.

Egna bedömningar
Bengtsson vill behålla dom nuvarande fyra språkförvaltningskommunerna i Norrbotten - men han vill inte välja ut några nya i andra områden.

Istället föreslår han alltså att kommuner över hela landet ska göra egna bedömningar och uppskatta hur många i kommunen som kan tänkas ha behov av service på exempelvis samiska.

Merit med samiska och finska
Och i alla dom kommuner där det visar sig att det finns ett behov, ja där ska kommunerna rekrytera personal som kan språket.

– Meningen är alltså att när man nu ska anställa folk i kommuner och de myndigheter som kan tänkas behöva folk som kan minoritetsspråk, då ska det vara en merit att kunna prata finska eller samiska, säger Bertil Bengtsson.

Inom några veckor kommer Bertil Bengtsson att överlämna sin språkutredning till regeringen.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Kaisa Vuonukari
SR Sisuradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".