Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska samer likställs med norska

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 09.49
Per-Anders Nutti

Igår och idag har Samerettsutvalget seminarium i Tromsö där det nya lagförslaget för land och vatten i Troms fylke och söderut diskuteras. I det nya lagförslaget nämns samer oberoende av nationalitet, något som oroar Saarivuomas ordförande, Per-Anders Nutti.

I Samerettsutvalgets lagförslag nämns samer oberoende av nationalitet, det vill säga samer som har verksamhet i området omfattas oberoende av om de bor i Norge eller Sverige.

– Om vi blir likställda med alla andra, så mister vi våra rättigheter och dom blir förtunnade om lagförslaget antas, säger Per-Anders Nutti.

Rättigheter ska utredas

Samerettsutvalget föreslår lagförändringar i Norges rikes lag vilket ska stärka folkrätten för samer i Norge. Samerettsutvalget föreslår att traditionella rättigheter från Troms fylke och söder utreds. Samer som under lång tid har brukat marken kan ha byggt upp starka rättigheter, och det är det som föreslås ska utredas.

Nationalitet spelar ingen roll
Lagförslaget kan liknas med ILO konventionens 169 paragraf, vilket är en internationell lag. Samerettsutvalgets lagförslag använder sig av ILO konventionen, men har anpassat den till en nationell nivå.

I lagförslaget skiljs det heller inte på samer av olika nationalitet, utan i förslaget är en same en same. Precis det är Per-Anders Nutti rädd för, att de ska likställas med andra och mista rättigheter.

Samerettsutvalgets medlem Else Grete Brodestad ser ingen försämring för svenska samer i lagförslaget.

– Nej, tvärtemot, och det vill jag understryka, säger hon.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".