Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samefolket + Dágát inte sant

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 15.31

Tidningen Samefolket tänker inte starta något samarbete med den nya tidningen Dávgat, det säger samefolkets chefredaktör Katarina Hällgren.
- Dávgát inte är fristående utan en politisk medlemstidning, säger Hällgren.

Dávgát ägs av Same Ätnam, som även är en av stiftelseägarna i Samefolket. Nyligen skrev Same Ätnam i ett pressmeddelande att Dávgáts nya redaktion i Öjebyn ökar möjligheterna för samarbete med Samefolket.
– Det kommer inte på tal, säger Katarina Hällgren och menar att Dávgát inte är fristående utan en politisk medlemstidning. Som det ser ut nu är det en medlemstidning med tydlig politisk förankring, säger Katarina Hällgren.
Men Dávgáts chefsredaktör Ulf Nårsa är inte enig, och förstår inte Hällgrens påstående:
- Dávgát är sprungen från att vara en medlemstidning till Same Ätnam men vi utvidgade den. Den går ut gratis till medlemmarna som medlemsförmån men det är ingen medlemstidning, säger Nårsa.
Men när han svarar på nästa fråga, säger Nårsa ändå att Dávgát inte är fristående:
- Same Ätnams medlemmar har fått nu till det här datumet. Hur vi gör i framtiden vet vi inte. Det är beroende på. Än så länge ägs den och drivs av Same Ätnam. Men den går mot en frigående.
Samefolkets chefsredaktör Hällgren håller fast vid at Dávgát är en medlemstidning, vilket läsarna kan se på kvalitén både på utsidan och insidan.  
– Det märks tydligt att den är politisk inriktad och håller inte samma höga klass som Samefolket.
– Det är inte ovanligt att man har en politisk syn, inriktning. Inte i det journalistiska materialet men i stort, säger Ulf Nårsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".