Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

DO kräver Krokoms kommun på skadestånd

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 09.03
Vindkraftpark, foto: www.energisparbutiken.se

Krokoms kommun underlåter rutinmässigt att höra samebyar i bygglovsärenden som påverkar samebyarnas renbetesmarker.

Jovnevaerie sameby tröttnade på hanteringen och anmälde till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) som nu kräver kommunen på en och en halv miljon kronor i skadestånd till de drabbade.

Trots domar i Regeringsrätten som klargör kommunens skyldighet och kritik från JO, har kommunen fortsatt att neka samer samma rättigheter som andra sakägare i bygglovsärenden. Mellan den 1 juli 2003 och den 20 februari 2007 har Krokoms kommun beslutat i minst 15 bygglovsärenden utan att höra Jovnevaerie sameby.

Krokoms kommun uppger att kommunen själv istället gör en bedömning av vilka bygglov som kan påverka rennäringen negativt och menar att det handlar om att lösa ett praktiskt problem och att hålla samrådet på en rimlig nivå.
 - Vi kan aldrig acceptera att en kommun diskriminerar och förvägrar en grupp deras rättigheter bara för att de tycker att det blir enklare, säger Katri Linna, Ombudsman mot etnisk diskriminering.

Samer har samma rättigheter som alla andra
 - Egentligen är det särskilt viktigt att just samerna får sina åsikter beaktade särskilt, fortsätter Katri Linna. Samer är ett urfolk och en nationell minoritet med förstärkta rättigheter att bibehålla och utveckla sin kulturella identitet. Möjligheterna att utöva renskötsel är en del av den samiska kulturella identiteten, säger Katri Linna i ett pressmeddelande.

En av många
Jovnevaerie sameby är bara en av många samebyar som upplever att de inte får yttra sig i markanvändningsfrågor och inte ges möjlighet att påverka hur renbetesmarkerna används/exploateras. I Krokom har kommunens underlåtenhet också gällt övriga samebyar och även i andra kommuner har samebyar i kontakter med DO pekat på samma problematik.
 - Kunskapen om samers rättigheter som minoritet och urfolk är dessvärre låg och negligeras även från myndighetshåll. DO kommer framöver särskilt belysa samernas erfarenhet av diskriminering, säger Katri Linna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".