Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klart för vindkraft i naturreservat

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 08.41
Vindkraftpark, foto: www.energisparbutiken.se

I veckan gav regeringen klartecken för 30 vindkraftverk i naturreservatet på lågfjället Sjisjka mellan Kiruna och Gällivare. Trots protester från naturorganisationer anser regeringen att platsen är lämplig för vindkraftverk. Vindsnurrorna kommer att placeras ut om drygt ett år.

Sjisjka ligger inom naturreservatet Kaitums fjällurskog och är med i EU:s nätverk för värdefull natur - natura 2000. Och nu har regeringen fattat beslut - det här är en bra plats för vindkraftverk.

Men alla håller inte med. Naturskyddsföreningen har protesterat mot byggplanerna och befarar att även andra naturreservat är i fara när man ger tillstånd till vindkraftsbygge i det här. 

Och Sveriges och Norrbottens ornitologiska förening är starkt kritiska eftersom de anser att bygget är ett hot mot sällsynta fåglar som häckar i området.

Även från myndighetshåll har man varit skeptisk till vindkraft på Sjisjka. Såväl länsstyrelsen som Naturvårdsverket och Kammarkollegiet var tveksamma till bygget i sina yttranden.

Men nu är det alltså klart att vindkraftverken ska byggas - en investering på nästan en miljard. Peter Kalla på företaget Vindkompaniet räknar med byggstart våren 2009. Innan dess ska en väg byggas fram till lågfjället.

Vindsnurrorna kommer att göra el motsavarande 20 procent av Gällivare kommuns totala elförbrukning.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".