Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget vill kvotera in kvinnor

Publicerat onsdag 19 februari 2003 kl 16.19
Sametinget avslog nu på morgonen sametingsutredningens förslag om ett lagstadgat minoritetsskydd i sametinget. Majoriteten anser att sametinget själv ska välja sina styrelseformer. Dessutom antogs ett radikalt förslag om kvotera in kvinnor i plenum. Minst en tredjedel av ledamöterna i sametinget ska vara kvinnor.
Bakgrunden är den statliga utredningen om sametingets roll i det svenska folkstyret, eller sametingsutredningen, som den har kallats. Utredningen har ju bland annat föreslagit att det ska vara lag på att minoriteten ska få vara med i styrelsen om de vill. Det här går ju emot den nuvarande modellen där det bara är majoriteten i sametinget som utser styrelsen. I ett yttrande säger sametinget därför nej till utredningens förslag och förordar i stället det så kallade majoritetsstyret. Lång debatt Renägarförbundet och Samerna reserverade sig dock mot sametingets yttrande och stödde i stället utredningens linje om ett lagstadgat minoritetsskydd. Beslutet föregicks av en lång debatt med ideologiska förtecken om sametingets demokrati. Oppositionen klagade på bristande delaktighet och den anklagade majoriteten för odemokratiska arbetsmetoder. Saknades handlingar Bland annat kritiserades styrelsen för att det saknades handlingar inför mötet, vilket bland annat innebar att alla budgetfrågor inte kunde behandlas förrän i dag. Lars-Jon Allas, renägarförbundet, skrädde inte på orden: -Det är en parodi. Vi har ännu inte tagit beslut i ett enda ärende. Det blir polsk riksdag när inte ärendena är förberedda. Ni skapar kaos i sametinget med den här ordningen. Inte heller Lars Wilhelm Svonni sparade på krutet: -Majoriteten har en märklig syn på demokrati. Öppenhet och insyn existerar inte, så här kan inte en fungerande demokrati se ut. Vi måste kunna vara med och påverka förslag innan de läggs. Vi är närmare diktatur än demokrati. Överton i debatten Bengt Sevä, skogssamerna, har varit ordförande i arbetsgruppen som förberett sametingets remissyttrande. Han är också styrelseledamot. -Vi har inte varit bra på att göra klart alla handlingar. Men jag tycker det är en överton i debatten. Vi har ju aldrig haft så många beredningsorgan och där ingår oppositionen, sa Sevä. -Jag kan inte tro att Lars Wilhelm kan mena att vi är en odemokratisk församling. Vi har ju fått väljarnas stöd att genomföra en parlamentarisk styrelse, sa Sevä också. Mer kvinnor i sametinget Renägarförbundets ordförande Per-Mikael Utsi tog upp den låga kvinnorepresentationen i sametinget. Endast sex av sametingets 31 ledamöter är kvinnor. -Om vi fortsätter att agera som vi gör reducerar vi bort kvinnorna från sametinget, sa Utsi. Utsi la fram ett tilläggsförslag om att skriva in i lagen att det underrepresenterade könet inte får vara mindre än en tredjedel i sametinget. Kvinnor före män Plenum antog Utsis förslag och om riksdagen går med på det innebär det att det skrivs in i lagen att minst en tredjedel av plenum ska bestå av kvinnor. Detta genomförs om valresultatet visar att det blir färre än en tredjedel kvinnor i sametinget. Tekniken blir då att man letar efter kvinnorna på en lista när man utser ledamöter och ger dessa företräde framför männen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".