Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bengt Sevä, flitigaste motionären i Sametinget

Publicerat måndag 18 februari 2008 kl 10.23

31 motioner under två och ett halvt år. Och en tredjedel av de folkvalda i Sametinget har medverkat till att författa förslagen. Motioner är ett sätt att påverka för oss som inte sitter i styrelsen, menar sametingets flitigaste motionär Bengt Sevä i partiet Skogssamerna

Även om skogssamerna har en plats i styrelsen, så är Bengt Sevä den flitigaste motionären, med sju av 31 motioner.  

”Det är ett sätt för en vanlig ledamot att komma till tals”
De 31 motionerna, alltså förslagen från enskilda politiker till plenum att ta ställning till, berör frågor som bland annat kultur, utbildning och rennäring. Nästan en tredjedel av motionerna berör det politiska arbetet i sametinget;
#Hur den politiska debatten kan vitaliseras.
#Förslag att skapa ett konstitutionsutskott.
#Vad är egentligen sagt om parlamentsbyggnaden.
 

Oavsett om en motion antas eller avslås så menar Bengt Sevä att motioner har en viktig betydelse.

- Innan beslut så har man ändå en debatt, och ledamöterna läser igenom vad som står i motionen, och sen så finns det en beredningsfas så motionerna kommer upp i fokus på många sätt.

Problem i genomförandefasen
Men trots att Bengt Sevä anser att motionerna har styrka ser han han problem i genomförandefasen. 

- Vi har en statsbildning som man också måste beakta. Alltså det finns regelverk som ibland behöver förändras. I den delen är det väldigt bekymmersamt även om det blir bifall så kanske det inte kommer ända fram ändå.

”Oppositionen ofta nedröstad”
Håkan Jonsson, partiledare i det största oppositionspartiet, Jakt och fiske samerna har lämnat in 2 motioner i pågående mandatperiod.
Den första har fått avslag och den andra väntar på behandling. Jonsson anser inte motionerna ha speciell stor betydelse. Han pekar på att motioner som kommer från oppositionsblocket ofta blir nedröstade i plenum.
 - Ibland är det bättre att låta majoritetsblocket vara dom som för fram förslagen, då finns det större chans att det går igenom, säger Håkan Jonsson. 

Liksom Bengt Sevä anser Håkan Jonsson att det är problem i genomförandet av motionerna.
 - Eftersom vi har väldigt snäv beslutanderätt i sametinget, vi kan inte stifta lagar som riksdagen kan. Vi har inte så stort område att lägga motioner om. Säger Håkan Jonsson, Jakt och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".