Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Männen dominerar ordförandeposterna i Sametinget

Publicerat tisdag 19 februari 2008 kl 09.27
Sara Larsson, Min geaidnu

Trots ett jämställdhetsprogram att arbeta efter, så har endast 3 av 12 styrelser och beslutandegrupper som tillsats av Sametingets plenum, kvinnliga ordföranden.

Partiet Min geaidnu har vid flertal tillfällen reagerat vid de ojämställda utnämnandena/valen och Sara Larsson, partiets vägvisare och styrelseledamot i Sametinget, säger till sameradion att ojämn könsfördelning får konsekvenser.

- Självbestämmandekommitten fungerar sämre för att det är tre män i samma ålder, med samma prestigekrav och konkurrerar med varandra, säger Sara Larsson.

Bara ordinarie som träffas
Och enligt Larsson så skulle arbetet i självbestämmande-kommitten, vars uppgift är att utreda och föreslå former för samiskt självbestämmande, ha fungerat bättre om könsfördelningen hade varit jämn mellan män och kvinnor. Trots att ersättarna i kommitten är kvinnor.
 - Ja, men det är de ordinarie som träffas hela tiden, säger Sara Larsson. 

Två kvinnor tio män
Två av tolv grupper/styrelser som plenum valt kvinnliga ledare till är; sameskolstyrelsen och näringspolitiska handlingsgruppen. Min geaidnu har flera gånger försökt få kvinnor på ledande poster, men partitillhörigheten går före jämställdhet vid utnämnanden.
 - Faktum är att när det ställs på sin spets, när de andra partierna måste ge efter för en kandidat från min Geaidnu tex så är det inte så viktigt längre. 

Arbetet försämras vid ojämn könsfördelning
Sara Larsson är tydlig med varför kvaliten på arbetet försämras när det är ojämn könsfördelning.
 - Jämställda styrelser och grupper fungerar ofta bättre, man får in flera perspektiv på det man gör, flera olika personer med flera erfarenheter ger ett bättre resultat, sen handlar det också om makt. Det ska inte vara så att män ofta väljs för då får ju kvinnor ingen makt.


Att det är medelålders män som innehar maktpositionerna ger också konsekvenser i rekryteringen av framtidens politiker menar Larsson.
 - Man får en bild från det samiska samhället att en politiker är en man, och det tror jag gör att tjejer inte känner sig lockade. 

grupp/ordförande 

1. Presidium: Sylvia Simma
2. Styrelse: Lars Anders Baer
3. Kulturrådet: P-G Labba
4. Valberedning: Birger Nilsson
5. Valnämnden: Börje Allas
6. Sameskolstyrelsen: Monica Sandström
8. Mål 1 Sápmi, norra: Bengt Sevä
9. Mål 1 Sápmi, södra: Edvin Rensberg
10. Näringspolitisk arbetsgrupp: Laila Rhenfeldt
11. Självbestämmande kom: Lars Wilhelm Svonni
12. Samefonden: Lars Wilhelm Svonni

Anna Sunna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".