Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Aboriginska kvarlevor återbördas

Publicerat onsdag 20 februari 2008 kl 14.00

Lunds universitet överlämnade på tisdagen kvarlevorna efter två av Australiens urinvånare, aboriginer, till australiska staten. Det rör sig om två kranier som representanter från universitetets anatomiska institution köpte för ett pund på en auktion i London i slutet av 1800-talet.

Då anatomiska institutionen i Lund stängdes 1995 överfördes över tusentalet skelett och skelettdelar från jordens alla hörn - de allra flesta dock från Skåne - till Lunds historiska museum som lyder under universitetet.

Det formella överlämnandet skedde under en ceremoni i Universitetshuset där rektor Göran Bexell och Australiens Stockholmsambassadör Howard Brown undertecknade ett avtal. Själva skallarna ska transporteras i två trälådor.

Mottagare är Nationalmuseet i Canberra som ska undersöka från vilken plats i Australien skallarna härrör. Det blir sedan den folkgrupp som i historisk tid bodde där som får avgöra hur kvarlevorna slutligen ska begravas.

Australiens regering har satsat fyra miljoner dollar (drygt 23 miljoner kronor) på sådana så kallade repatrieringsärenden. Runt om på museer och forskningsinstitutioner världen över finns mellan 2 000 och 4 000 aboriginska kvarlevor som den australiska urbefolkningen av symboliska, traditionella och historiska skäl vill ska återbördas till fäderneslandet.

-Och här har Sverige varit ett föregångsland, intygar ambassadör Howard Brown.

Till och med chefen på Historiska museet, Per Karsten, är numera positiv till överlämnandet. Då frågan kom upp i höstas var han mer skeptisk.

-Då kunde vi inte med säkerhet fastställa varifrån kranierna kom. Men därefter har australiska rättsantropologer varit här och fastställt att de verkligen är från Australien. Och då finns det inte längre något att invända mot att kvarlevorna lämnas tillbaka, säger han.

 

Thomas Hamberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".